Prima   -  Presa   -  Noutăți - Ministrul Liviu Volconovici și reprezentanții UE au discutat despre suportul UE în promovarea politicii de dezvoltare regională în Republica Moldova

Ministrul Liviu Volconovici și reprezentanții UE au discutat despre suportul UE în promovarea politicii de dezvoltare regională în Republica Moldova

   
18.05.2018   510 Accesări  

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Liviu Volconovici împreună cu Comisarul European pentru Politică Regională, Corina Crețu și Excelența Sa, Peter Michalko, Ambasadorul UE în Republica Moldova, au discutat, în după amiaza zilei de ieri, despre obiectivele dezvoltării regionale în țara noastră și suportul UE pentru o dezvoltare echilibrată a regiunilor, inclusiv implementarea Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD). Dialogul a fost purtat în cadrul unei ședințe oficiale, ce a avut loc la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Principalele subiecte abordate de oficiali au vizat succesele înregistrate până în prezent în implementarea politicilor în domeniu, provocările și acțiunile prioritare ce urmează a fi realizate în perioada următoare, pentru a spori dezvoltarea regională echilibrată și a facilita implementarea SUERD  în Republica Moldova.

Ministrul Liviu Volconovici a vorbit despre obiectivele dezvoltării regionale în țara noastră, activitățile de planificare strategică și elaborarea politicilor ce sunt în strânsă corelare cu angajamentele Guvernului pentru implementarea și monitorizarea Acordului de Asociere dintre RM și UE, precum și a mulțumit Delegației UE pentru suportul acordat Guvernului.

"Vreau să subliniez că progresele realizate până în prezent denotă voință politică şi capacitatea Republicii Moldova de a continua acest exercițiu de asociere. Susținerea partenerilor noştri europeni este deosebit de importantă şi mizăm mult pe deschiderea lor în acest sens. Menționând despre angajamentele Republicii Moldova în contextul Acordului de Asociere, vreau să subliniez că Capitolul 20 este în special dedicat cooperării regionale și transfrontaliere. Contribuția Moldovei la realizarea SUERD este un rezultat al colaborării dintre mai multe instituții guvernamentale, iar în ultimii patru ani, a fost activ implicat sectorul asociativ în diverse inițiative, a fost îmbunătățită cooperarea interinstituțională prin crearea platformelor de comunicare precum - grupul de lucru interministerial, grupul ONG-lor active în ariile prioritare SUERD", a menționat ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Liviu Volconovici, la întrevederea cu oficialii UE.

Comisarul European  Corina Crețu a menționat: "În calitate de Comisar European pentru Politică Regională am preocuparea de a asigura o dezvoltare regională echilibrată. Am venit să discutăm pentru a vedea cum putem să vă ajutăm. De asemenea, vă invit să participați mai mult la SUERD, pentru că această Strategie pune pe picior de egalitate Republica Moldova cu alte state, în proiect". De asemenea, Corina Crețu a lansat  invitația de participare a Republicii Moldova la "Săptămâna europeană a regiunilor și orașelor",  ce va avea loc la Bruxelles, în toamna anului curent. Potrivit oficialului european, evenimentul reprezintă o platformă  eficientă de comunicare pe subiecte specifice dezvoltării regionale, despre diverse proiecte în domeniu și este o oportunitate de schimb de experiență și creare de noi parteneriate.

La întrevedere ministrul Liviu Volconovici a fost însoțit de Dorin Andros, Secretar de Stat în domeniul dezvoltării regionale și Coordonator Național al Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, Oxana Paierele, șef  Direcția analiză, monitorizare și evaluare a politicilor și consilierul, Matija Derk, consilierul de nivel înalt pe domeniul dezvoltare regională.

Din partea UE la discuții au mai  participat: Aneil Singh, Șef Secția Operațiuni, Delegația UE și Dana Berinde, Membru al Cabinetului Comisarului European Corina Crețu, Marco Onida, Coordonator al Strategiei UE pentru regiunea Dunării, DG REGIO, Michael Ralph, Consilier pe politici ale Parteneriatului Estic, DG REGIO, Christian Ballaro, Manager de proiecte, Delegația UE în Republica Moldova.

18 mai 2018

Serviciul informare și comunicare cu mass media al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului