Prima   -  Presa   -  Noutăți - S-a dat startul elaborării documentației tehnice în cadrul proiectului "Sporirea eficientei energetice a Liceului Teoretic “Constantin Spătaru” din orasul Leova", finanțat de UE

S-a dat startul elaborării documentației tehnice în cadrul proiectului "Sporirea eficientei energetice a Liceului Teoretic “Constantin Spătaru” din orasul Leova", finanțat de UE

   
10.07.2018   586 Accesări  

Agenția de Dezvoltare Regională Sud a organizat marți,10 iulie 2018, o ședință de lucru în vederea inițierii lucrărilor de proiectare tehnică a măsurilor de eficientizare energetică a clădirii Liceului Teoretic "Constantin Spătaru" din orașul Leova. Aceasta după ce, la 2 iulie a.c., ADR Sud, în calitate de instituție implementatoare, a semnat un contract de achiziționare a serviciilor de proiectare investiții în domeniul creșterii eficienței energetice pentru instituția nominalizată cu SRL "Arhideea-Grup", desemnată câștigătoare a licitației publice, și beneficiarul proiectului - Primăria orașului Leova.

 La ședința de inițiere a lucrărilor de proiectare au participat Maria Culeșov, directorul ADR Sud, Valentina Pleșca, consultant superior la Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), Sergiu Mahu, viceprimarul orașului Leova, Dorin Marin, directorul LT "Constantin Spătaru", Grigore Retiș, expert al Departamentului de construcție GIZ din Germania, reprezentanții  companiei de proiectare "Arhideea-Grup", precum și alte persoane responsabile.

Salutând asistența, Maria Culeșov, directorul ADR Sud, a specificat că proiectul de eficientizare energetică a clădirii Liceului Teoretic "Constantin Spătaru" din orașul Leova este unul nou și de o importanță majoră nu doar pentru ADR Sud, ci și pentru întreaga Regiune de Dezvoltare Sud, fiind primul proiect de acest tip implementat în Republica Moldova cu suportul Uniunii Europene, prin intermediul GIZ, care prevede inclusiv elaborarea documentației de execuție în domeniul EE.

Potrivit directorului ADR Sud, proiectul "Sporirea eficientei energetice a LT "Constantin Spătaru" din orasul Leova" își propune să îmbunătățească accesul la servicii educaționale de calitate pentru personalul didactic și elevii instituțiilor de învățământ din raionul Leova.

"Îmi doresc și sper foarte mult ca acest proiect, care, cu siguranță, va atrage și alte investiții și va deschide noi perspective de viitor, să fie unul de bun augur. În numele echipei pe care o reprezint, țin să vă asigur că ADR Sud este deschisă spre cooperare și va depune toate eforturile ca proiectul dat să deruleze cu succes. Pentru atingerea obiectivelor proiectului însă este nevoie de implicarea cu maximă responsabilitate a tuturor părților, de o bună comunicare între toți actorii implicați și realizarea lucrărilor de proiectare și construcție calitativ și în termenii stabiliți.", a declarat Maria Culeșov.

La rândul său, Valentina Pleșca, consultant superior la Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), a ținut să accentueze care este rolul și care sunt responsabilitățile care îi revin fiecărei părți implicate în realizarea proiectului "Sporirea eficientei energetice a LT "Constantin Spătaru" din orasul Leova". Totodată, responsabila din cadrul GIZ a atenționat antreprenorul și beneficiarul direct al investiției asupra prevederii în documentația de proiect a tuturor detaliilor relevante identificării unor soluții tehnice optime pentru atingerea rezultatelor scontate în cadrul implementării acestui proiect.

În cele ce urmează, pentru a se documenta și a cunoaște mai bine starea tehnică a clădirii instituției educaționale care urmează a fi eficientizată din punct de vedere energetic, reprezentanții companiei de proiectare „Arhideea" au adresat o serie de întrebări managerului LT „Constantin Spătaru", dlui Dorin Marin.

Referindu-se la importanța și durabilitatea investiției pentru instituția pe care o conduce, Dorin Marin a informat prezența despre campania de informare care a fost desfășurată în liceu, în cadrul căreia atât elevii, cât și părinții au aflat despre beneficiile pe care urmează să le aducă proiectul "Sporirea eficientei energetice a LT "Constantin Spătaru" din orasul Leova, care urmează a fi implementat cu suportul UE. Potrivit lui, acest fapt i-a determinat pe mulți părinți să-și dorească ca odraslele lor să învețe anume în această școală, dovadă a acestui fapt fiind și numărul mare de solicitări de înmatriculare a copiilor la studii în clasa I-a, parvenite în anul curent în adresa administrației liceului nominalizat.

Proiectul de creștere a eficienței energetice a Liceului Teoretic "Constantin Spătaru" din orașul Leova este finanțat de Uniunea Europeană în cadrul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova", care este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Guvernul Suediei, Guvernul României și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).