Prima   -  Presa   -  Noutăți - Bune practici preluate în cadrul unei vizite de studiu efectuate de membrii Comisiilor Regionale Sectoriale din domeniile AAC și MDS

Bune practici preluate în cadrul unei vizite de studiu efectuate de membrii Comisiilor Regionale Sectoriale din domeniile AAC și MDS

   
06.08.2018   1482 Accesări  

Membrii Comisiilor Regionale Sectoriale (CRS) în domeniile Aprovizionare cu Apă și Canalizare (AAC) și Managementul Deșeurilor Solide (MDS) din Regiunea de Dezvoltare Sud au participat, în perioada 30 iulie – 3 august 2018, la o vizită de documentare în Regiunea Sud România. Delegația, formată din membri ai CRS și specialiști din grupul de suport tehnic, a vizitat mai multe obiective din domeniile AAC și MDS, precum și alte proiecte de succes implementate în Regiunea Sud România.

În prima zi, delegația a vizitat ADR Sud-Muntenia, unde s-a întrunit cu directorul instituției, Liviu Mușat și echipa Agenției. În cadrul ședinței organizate la ADR Sud Muntenia au fost prezentate aspectele generale ale programelor și proiectelor cu finanțare europeană din Regiunea Sud. ADR Sud Muntenia a fost fondată în 1999, își are sediul municipiul Călărași, România. Agenția a implementat până în prezent aproximativ 1700 proiecte cu un buget total de 1,5 miliarde EURO. Ulterior, delegația din R. Moldova a vizitat și Stația de tratare a apei potabile din municipiul Călărași.

Liviu Mușat, director ADR Muntenia: „Dezvoltarea regională trebuie să vină cu proiecte cu impact regional, nu local. Regiunea este cea care contează... Ne dorim să facem din Regiunea de Sud Muntenia o zonă prosperă, cu o puternică identitate în România și Europa, în care cei peste 3,2 milioane locuitori să trăiască demn”.

În a doua zi, delegația a vizitat Universitatea Valahia din Târgoviște. Aici reprezentanții Consiliului Județean Dâmbovița și cei ai ADR Sud-Muntenia le-a vorbit participanților despre cele mai importante proiecte cu finanțare europeană derulate și implementate în județ. Totodată, a fost făcută o prezentare generală a Programelor Operațional Sectorial de Mediu 2007-2013 (POS) şi Operațional Infrastructura Mare 2014-2020 (POIM) în domeniul modernizării și extinderii sistemelor de alimentare cu apă și canalizare în județul Dâmbovița. Apoi, delegația a vizitat Institutul de Cercetare Științifică și Tehnologică Multidisciplinară a Universității, sediul căruia a fost edificat cu suportul unui proiect finanțat de UE. Totodată, a fost organizată și o vizită Staţia de epurare a apei uzate din Târgoviște.

Ultimele două zile ale vizitei au fost rezervate ședințelor și întrunirilor cu reprezentanții Primăriei municipiului Târgoviște și cei ai Consiliului Județean Dâmbovița. Primarul municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan și președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Daniel Comănescu ne-au vorbit despre rezultatele și proiectele implementate în municipiu dar și la nivel județean. Ulterior delegația din Republica Moldova a vizitat unul din proiectele implementate de primăria municipiului Târgoviște: „Complexul Turistic de Natație Târgoviște”, proiect implementat prin accesarea fondurilor europene, cu un buget total de 88,3 milioane RON.

În cadrul ședinței de la Consiliul Județean Dâmbovița, Marin Antonescu, administratorul ADI Salubritate Dâmbovița a făcut o prezentare despre „Reabilitarea colectării, transportării, tratării și depozitării deșeurilor solide în județul Dâmbovița”. Marin Antonescu, administratorul ADI Salubritate Dâmbovița: „În sectorul managementului deșeurilor, cooperarea și implicarea tuturor actorilor sunt cele mai importante elemente. Nimeni nu are capacitatea să asigure un serviciu de management integrat al deșeurilor, dacă nu există asociere”. Evenimentul s-a finalizat cu o vizită de documentare la Groapa ecologică din Aninoasa (Târgoviște) și Groapa ecologică din localitatea Titu.

Maria Culeșov, director ADR Sud: „A fost o vizită de la care am luat foarte multe lucruri, practici și experiențe utile. Acum, revenind acasă, urmează să implementăm ceea ce ne-a fost împărtășit de colegii noștri din România și ADR Sud-Muntenia în special”.

Vizita de studiu a fost organizată și susținută prin intermediul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” – implementat de GIZ – în parteneriat cu ADR Sud (Republica Moldova) și ADR Sud-Muntenia (România).

******************

Proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL) este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al Republicii Moldova și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Uniunea Europeană, Guvernul României, Guvernul Suediei și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).