Prima   -  Presa   -  Noutăți - În premieră, rezervaţia Prutul de Jos din Republica Moldova se alătură Rețelei Mondiale a Rezervațiilor Biosferei UNESCO

În premieră, rezervaţia Prutul de Jos din Republica Moldova se alătură Rețelei Mondiale a Rezervațiilor Biosferei UNESCO

   
16.08.2018   999 Accesări  

Consiliul Internațional de Coordonare al Programului UNESCO „Omul și Biosfera" a adăugat 24 de noi situri la Rețeaua Mondială a Rezervațiilor Biosferei, în cadrul reuniunii sale din Palembang (Indonezia), desfășurată în perioada 23-28 iulie. Rețeaua numără acum 686 de rezervații ale biosferei.

„Conservarea biodiversității și gestionarea resurselor naturale în aceste ecosisteme este o pre-condiție pentru dezvoltarea durabilă", a declarat directoarea generală a UNESCO, Audrey Azoulay. „Aceste locuri sunt laboratoare de interacțiune armonioasă între oameni și natură, permițând obținerea progreselor științifice. Ele facilitează schimbul de cunoștințe, promovează interacțiunea dintre oamenii de știință și societate și contribuie la îmbunătățirea vieții populației locale", a adăugat ea.

Pentru Republica Moldova, este pentru prima dată când este instituită o rezervație a biosferei.

Rezervațiile biosferei sunt situri destinate reconcilierii conservării biodiversității și activității umane prin utilizarea durabilă a resurselor naturale. Unul dintre obiectivele lor este de a genera practici inovatoare de dezvoltare durabilă. Noi rezervații sunt desemnate în fiecare an de Consiliul Internațional de Coordonare al Programului, un organism cu o componență rotativă aleasă, formată din 34 de state membre ale UNESCO. Înființată de UNESCO la începutul anilor 1970, Programul „Omul și Biosfera" este un program științific interguvernamental care urmărește îmbunătățirea relațiilor dintre oameni și mediul lor natural.

Prutul de Jos (Republica Moldova) este situat în partea de sud a țării. Această rezervație a biosferei cuprinde râul Prut și lacurile inundabile. Două treimi din suprafața zonei este ocupată de Lacul Beleu. O zonă umedă se întinde de-a lungul râului Prut, acoperind un mozaic de ecosisteme de apă, lunci și păduri. Principala activitate economică este agricultura, care asigură 90% din venitul locuitorilor.