Prima   -  Presa   -  Noutăți - Producătorii vor putea comercializa struguri doar după obținerea certificatului ANSA

Producătorii vor putea comercializa struguri doar după obținerea certificatului ANSA

   
05.09.2018   174 Accesări  

Producătorii din Republica Moldova vor putea comercializa strugurii destinați procesării doar după obținerea unui certificat de siguranță de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentară (ANSA) și înregistrarea în registrul operatorilor din domeniul fitosanitar.

Surse din cadrul ANSA au relatat că atestarea corespunderii loturilor de struguri cu normativele sanitare se efectuează în baza încercărilor de laborator acreditat în acest sens. La solicitarea agentului economic, corespunderea poate fi atestată suplimentar prin certificatul de inofensivitate.

Certificatul de inofensivitate se eliberează la solicitare în baza rezultatelor încercărilor de laborator sau în baza declarației pe propria răspundere privind respectarea regulilor de utilizare a produselor de uz fitosanitar și a fertilizanților.

Pentru efectuarea încercărilor de laborator în scopul eliberării certificatului de inofensivitate, producătorul de struguri trebuie să se adreseze cu o solicitare de prelevare a probelor de struguri la Subdiviziunea teritorială pentru siguranța alimentelor în raza căreia se află plantația de struguri. După prelevare și întocmirea procesului verbal de prelevare de către inspectorul din domeniul siguranței produselor alimentare proba este transmisă într-un laborator acreditat. Doar după primirea rezultatelor încercărilor de laborator cu rezultate negative producătorului i se eliberează certificatul de inofensivitate în baza căruia pot fi comercializați strugurii.