Prima   -  Presa   -  Noutăți - Specialiștii ADR Sud monitorizează desfășurarea și calitatea lucrărilor de construcție a Parcului industrial Cahul

Specialiștii ADR Sud monitorizează desfășurarea și calitatea lucrărilor de construcție a Parcului industrial Cahul

   
18.09.2018   984 Accesări  

Specialiștii Agenției de Dezvoltare Regională Sud, au întreprins vineri, 14 septembrie, o vizită de monitorizare la Cahul, în cadrul proiectului „Dezvoltarea durabilă a Parcului Industrial Cahul ca structură de sprijinire a afacerilor de importanță regională". De asemenea, în decursul aceleiași zile, la fața locului a avut loc o ședință de lucru cu participarea reprezentanților beneficiarului de proiect, Consiliului raional Cahul, a antreprenorului  și responsabilului tehnic. S-a discutat pe marginea unor soluții pentru buna implementare a proiectului respectiv.

La fața locului, s-a constatat că lucrările de construcție în cadrul proiectului dat se execută conform graficului stabilit. Până la moment au fost defrișați în volum integral arborii de pe teritoriul viitorului parc industrial, s-au montat rețele de apeduct cu o lungime de 644 metri liniari, este practic finalizată construcția și montarea gazoductului cu o lungime de 438 metri liniari.

Pentru moment, antreprenorul general execută în principal lucrări de construcție a rețelelor de canalizare sub presiune și a rețelelor de canalizare gravitațională. Astfel încât s-a constatat că, la ziua de azi, din suma de 3 mln. de lei alocați din Fondul Național de Dezvoltare Regională în 2018 pentru proiectul dat și din contribuția în mărime de 565 350, 00 lei alocată de Consiliul Raional Cahul pentru lucrări de gazificare în cadrul construcției obiectivului dat au fost valorivicate mijloace financiare în valoare de circa 2 mln. 42 mii lei.

În cadrul ședinței care a avut loc la Consiliul Raional Cahul s-au discutat mai multe chestiuni legate de buna execuție a proiectului, inclusiv capacitatea antreprenorului de a valorifica integral, până la finele anului, suma alocată din FNDR.

Proiectul „Dezvoltarea durabilă a Parcului Industrial Cahul ca structură de sprijinire a afacerilor de importanță regională", implementat de ADR Sud, este finanțat din Fondul Național de Dezvoltare Regională. Valoarea acestuia este de 20 de milioane 861.690 de lei, dintre care 20 de milioane de lei constituie alocații din FNDR și 861.690 lei reprezintă contribuția Consiliului Raional Cahul. Pe anul curent, pentru derularea lucrărilor în cadrul proiectului dat, din FNDR au fost alocați trei milioane de lei.

Crearea Parcului industrial Cahul va avea un impact direct asupra dezvoltării economice şi a creşterii nivelului de industrializare a sudului ţării. Se prevede atragerea investiţiilor directe în regiune de aproape 103 milioane de lei şi crearea a cel puţin 440 de locuri noi de muncă spre sfârşitul celui de al cincilea an de activitate a parcului.