Prima   -  Presa   -  Noutăți - Un grup de experți oferă asistență operatorului "Apă-Canal Cahul" în implementarea Planului de dezvoltare a capacităților instituționale

Un grup de experți oferă asistență operatorului "Apă-Canal Cahul" în implementarea Planului de dezvoltare a capacităților instituționale

   
09.10.2018   434 Accesări  

În perioada 3-5 octombrie, 4 experți naționali și internaționali au efectuat o vizită în raionul Cahul. Scopul acesteia a fost acordarea asistenței operatorului SA „Apă-Canal Cahul" în implementarea Planului de Dezvoltare a Capacităților elaborat în 2017. Consolidarea capacităților operatorului este susținută de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei GIZ, în cadrul proiectului "Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova".

Pe parcursul a 3 zile, expertul internațional Darius Bor împreună cu colegii săi, experți naționali, Mihaela Racov, Sergiu Russu, Mihai Driga, au purtat discuții cu directorul și angajații SA „Apă-Canal Cahul" referitor la managementul financiar, managementul tehnic și managementul resurselor umane ale intreprinderii, iar cu Consiliul de Administrare al societății au discutat referitor la managementul strategic și oragnizațional, precum și despre importanța regionalizării serviciului AAC în raionul Cahul.

Totodată dl Darius Bor a purtat discuții cu reprezentanții APL I care au delegat serviciul AAC operatorului SA „Apă-Canal Cahul", și anume cu dl Nicolae Dandiș, primarul municipiului Cahul, dna Violeta Hîncu, primarul comunei Manta, dna Rodica Cucereanu, primarul s. Crihana Veche, despre rolul lor în procesul de regionalizare a serviciului AAC și suportul pe care trebuie să îl ofere operatorului.

Darius Bor, expert internațional (director financiar „Apa-Serv" Satu Mare, România)  a menționat: „În procesul de regionalizare, comunicarea este cheia succesului. Nu aveți cum reuși dacă nu puneți comunicarea, dar și solidaritatea, în capul mesei. Cunoștințele dau roade doar atunci când acestea sunt împărtășite".

Vizita experților a fost pentru noi foarte eficientă, pentru că ne vor ajuta la realizarea cu succes a activităților din Planul de dezvoltare a Capacităților SA Apă Canal Cahul", a declarat Gheorghe Ghețivu, director SA Apă-Canal Cahul.

Partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova precum UE, Guvernul Germaniei, Guvernul Elveției, Guvernul României și alte state ale UE  care oferă finanțare pentru sporirea ratei de acces a populației la servicii de aprovizionare cu apă și de canalizare, dar și pentru eficientizarea managementului serviciilor AAC,  pun un accent deosebit pe consolidarea capacităților operatorului de servicii, pentru ca acesta să devină un prestator sustenabil și eficient pentru tot raionul Cahul.

Această activitate este realizată în cadrul proiectul "Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova", implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, și sprijinit financiar de Uniunea Europeană, Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Guvernul Suediei, Guvernul României și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).