Prima   -  Presa   -  Noutăți - Agenții economici care vor lansa afaceri în domeniul eficienței energetice vor beneficia de finanțare

Agenții economici care vor lansa afaceri în domeniul eficienței energetice vor beneficia de finanțare

   
17.10.2018   1044 Accesări  

Agenții economici care intenționează să lanseze sau să dezvolte o afacere în domeniul eficienței energetice vor beneficia de suport financiar și tehnic. Conceptul de proiect în acest sens a fost semnat astăzi la Chișinău, în cadrul Zilelor Moldova Eco Energetică, ediția 2018.

Documentul a fost semnat de Manuel Mattiat, expert al Organizației Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială și Alexandru Ciudin, director al Agenției pentru Eficiență Energetică. Bugetul total al proiectului este de 2,25 mln de dolari și acesta va fi implementat timp de trei ani.

Activitățile de bază ale proiectului se concentrează pe suportul agenților economici în implementarea proiectelor ce ar duce la retehnologizarea sectorului energetic din țară, optimizarea consumului de energie de către consumatorii finali și diversificarea surselor de energie.

Alexandru Ciudin a declarat că proiectul este o inovație pentru Moldova și prevede, în particular, elaborarea proiectelor pilot și finanțarea startup-urilor din domeniul eficienței energetice. Totodată, în cadrul proiectului vor fi elaborate studii de fezabilitate, iar antreprenorii vor beneficia de instruire.

Programul de inovație tehnologică pentru IMM-urile și startup-urile din Republica Moldova va fi implementat în baza conceptului unui Program global, care este deja realizat în opt țări de către Organizația Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială, în parteneriat cu Facilitatea Globală de Mediu.