Prima   -  Presa   -  Noutăți - BERD va sprijini întreprinderile mici și mijlocii din Moldova, ajutându-le să devină mai competitive pe piața UE

BERD va sprijini întreprinderile mici și mijlocii din Moldova, ajutându-le să devină mai competitive pe piața UE

   
26.10.2018   903 Accesări  

Întreprinderile mici și mijlocii din Moldova vor putea să își modernizeze operațiunile în conformitate cu standardele Uniunii Europene (UE), cu ajutorul unui nou împrumut de 10 milioane de euro acordat de BERD băncii ProCreditBank Moldova, care este cea de-a cincea cea mai mare instituție de creditare din țară ca mărime a portofoliului de credite. Fondurile se acordă prin intermediul liniei de creditare EU4Business-EBRD, în cadrul căreia UE oferă finanțare nerambursabilă ca parte a inițiativei sale EU4Business.

Finanțarea vine să ajute companiile moldovenești să-și îmbunătățească procesul de producere și calitatea produselor finale pentru a deveni mai competitive pe piața UE. Exportatorii trebuie, de asemenea, să respecte standardele UE în domeniul protecției mediului, sănătății, securității, calității și siguranței produselor.

Alain Pilloux, Vicepreședintele BERD, a declarat: „Odată ce se aliniază standardelor UE, întreprinderile sunt în măsură să-și sporească exporturile. Acest lucru este vital pentru dezvoltarea lor - UE deja este cel mai mare partener comercial al Moldovei, iar aproximativ două treimi din totalul exporturilor se îndreaptă către piața unică. Valorificarea la maximum a acestei relații apropiate va contribui în mod semnificativ la dezvoltarea economică a țării".

Urszula Pałłasz, Însărcinată cu afaceri în cadrul Delegației UE în Republica Moldova, a subliniat angajamentul UE de a sprijini dezvoltarea IMM-urilor, ca vector de dezvoltare economică incluzivă. Acest obiectiv este subliniat în cadrul primei priorități - economie mai puternică - în cadrul celor 20 de rezultate scontate ale Parteneriatului Estic pentru anul 2020.

Acordul de Asociere semnat între Moldova și UE, care a intrat în vigoare în iulie 2016, oferă producătorilor moldoveni acces la piața unică a UE. Pentru a valorifica pe deplin oportunitățile oferite de Acordul de liber schimb aprofundat și cuprinzător (DCFTA), producătorii locali trebuie să ia măsuri pentru a-și îmbunătăți competitivitatea, de exemplu prin modernizarea tehnologiei și a echipamentelor.

BERD sprijină aceste eforturi prin linia de creditare EU4Business-EBRD, disponibilă în Georgia, Moldova și Ucraina. Prin intermediul băncilor partenere, cum ar fi ProCreditBank Moldova, aceasta ajută întreprinderile să devină mai competitive și să-și îmbunătățească standardele produselor și serviciilor, facilitând astfel comerțul cu UE. UE sprijină acest proiect ca parte a instrumentului DCFTA pentru IMM-uri.

BERD este cel mai mare investitor instituțional din Moldova. De la începutul operațiunilor sale în țară, Banca a investit aproape 1,3 miliarde de euro în mai mult de 120 de proiecte în sectorul financiar, agroalimentar, energetic, infrastructură și cel de producere.