Prima   -  Presa   -  Noutăți - Banca Mondială va oferi suport pentru elaborarea unui studiu diagnostic în domeniul securității apei în Republica Moldova

Banca Mondială va oferi suport pentru elaborarea unui studiu diagnostic în domeniul securității apei în Republica Moldova

   
12.12.2018   490 Accesări  

Un studiu diagnostic privind securitătea apei din Republica Moldova urmează a fi efectuat, pe parcursul anului viitor, de către Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului cu suportul Băncii Mondiale. Studiul va conține, drept anexă, un document cu recomandări pentru facilitarea luării deciziilor în sectorul apei.

Recent, în cadrul unui eveniment public desfășurat la Chișinău, a avut loc lansarea Studiul Diagnostic şi Perspective în domeniul Securității apei în Republica Moldova. Reprezentanții ministerului au prezentat situația în sector, precum și necesităţile și provocările cu care se confruntă domeniul.

Valentina Ţapiș, Secretar de stat în cadrul ministerului, a subliniat că, În contextul schimbărilor climatice şi resurselor limitate de apă, este esențial să fie luate decizii corecte cu referire la  gestionarea resurselor de apă, prin promovarea unui management sustenabil, ținând cont de riscurile legate de apă şi optimizarea serviciilor livrate populației. "Contăm pe implicarea tuturor autorităților de resort în procesul de elaborare a studiului pentru a avea un rezultat pe potriva așteptărilor tuturor", a menționat Valentina Țapiș. 

Un interes deosebit faţă de proiectul ce urmează a fi realizat a fost manifestat de către partenerii de dezvoltare prezenţi la eveniment, care au menţionat că, în condițiile ţării noastre, este necesară realizarea unui astfel de studiu, pentru ca autoritățile să dispună de mai multe scenarii de gestionare a resurselor de apă.

Experţii internaţionali implicaţi în realizarea documentului au prezentat studii de caz şi rezultate din cadrul studiilor de diagnostic a securității apei realizate în alte ţări, dar au adus la cunoștință și metodologia care urmează a fi aplicată pentru țara noastră. Un accent deosebit a fost pus pe procesul de colectare a datelor, consultarea şi validarea intermediară a rezultatelor.

Rezultatul scontat al studiului diagnostic constă în prezentarea unor scenarii privind planificarea pe termen scurt și lung a resurselor de apă disponibile și prioritizării resursei de apă în contextul necesităților naționale/locale.