Prima   -  Presa   -  Noutăți - În regiunea sud au fost constituite două Grupuri de Acțiune Locală - "Colinele Tigheciului" și "Valea Halmagei"

În regiunea sud au fost constituite două Grupuri de Acțiune Locală - "Colinele Tigheciului" și "Valea Halmagei"

   
20.12.2018   1635 Accesări  

Circa 100 de persoane au participat, în data de 19 decembrie 2018, în orașul Cantemir, la conferința cu genericul "Parteneriate durabile pentru dezvoltarea comunităților rurale din raioanele Cahul și Cantemir". Evenimentul a avut ca scop promovarea abordării LEADER în regiunea de sud și semnarea Acordurilor teritoriale de parteneriat pentru crearea Grupurilor de Acțiune Locală "Colinele Tigheciului" și "Valea Halmagei".

În sesiunea de prezentări, Marina Albu, președinta AO "Rețeaua Națională LEADER în Republica Moldova" le-a vorbit participanților despre rețeaua LEADER recent creată, planul de activitate și perspectivele de dezvoltare, cât și condițiile de aderare a GAL-urilor la rețeaua națională. La rândul său, Irina Nenerică, manager Asociația GAL ”Stejarii Argintii” din județul Iași, România, a împărtășit din experiența activităților GAL-urilor din România și efectele activității Federației Naționale a GAL-urilor din România, oferind sugestii practice ce vizează lecțiile învățate în procesul de implementare LEADER în România. Apoi, persoanele delegate de către GAL-uri -  Ion Bîzu, primarul satului Cîrpești și Elena Enachi, primară a localității Baurci-Moldoveni, Cahul, au făcut prezentarea GAL-urilor care se constituie, oferind detalii despre necesitatea creării acestor parteneriate, profilul teritoriilor asociate, misiunea și viziunea, obiectivele strategice și specifice de dezvoltare a microregiunilor.

Evenimentul a culminat cu semnarea Acordurilor teritoriale de parteneriat și oficializarea celor două GAL-uri. Astfel, 47 de instituții private și publice, dar și persoane fizice din 12 localități ale raionului Cantemir au aderat la GAL-ul "Colinele Tigheciului", care urmează să reprezinte interesele a 23 265 de cetățeni, iar alți 34 de membri, reprezentând aceleași sectoare din 8 localități rurale ale raionului Cahul, au aderat la GAL-ul "Valea Halmagei", cu o populație de 17 096 de locuitori. 

În cadrul aceleiași ședințe, GAL-urile nou-constituite și-au ales organele de conducere: Consiliul de Administrație, Comisia de selecție a proiectelor, Comisia de audit.

Constituirea celor două GAL-uri în Regiunea de Dezvoltare Sud a fost posibilă grație implementării proiectului "Dezvoltarea comunităților rurale prin prisma abordării LEADER și a Grupurilor de Acțiune Locală", implementat de Asociația "Pro Cooperare Regională, Bălți în parteneriat cu CRAION CONTACT-Cahul, cu suportul financiar al Fundației Elvețiene HEKS.