Prima   -  Presa   -  Noutăți - Peste 38 de milioane de lei vor fi alocați, în anul 2019, din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională, pentru implementarea proiectelor în regiunea sud. Din acești bani ADR Sud va construi inclusiv drumul de acces spre Mănăstirea Chistoleni din raionul Basarabeasca

Peste 38 de milioane de lei vor fi alocați, în anul 2019, din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională, pentru implementarea proiectelor în regiunea sud. Din acești bani ADR Sud va construi inclusiv drumul de acces spre Mănăstirea Chistoleni din raionul Basarabeasca

   
03.01.2019   738 Accesări  

În cadrul ședinței Consiliului Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale  (CNCDR) din 26 decembrie 2018, a fost aprobat Planul de implementare a Strategiei Naționale de Dezvoltare Regională 2016-2020 pentru anul 2019. Totodată, CNCDR a statuat asupra repartizării mijloacelor financiare ale Fondului Nalional pentru Dezvoltare Regională (FNDR), în anul 2019, pentru finanțarea și implementarea proiectelor investiționale în regiunile Nord, Centru, Sud și UTA Găgăuzia ale Republicii Moldova.

Astfel, pentru anul 2019, pentru Regiunea de Dezvoltare Sud a fost aprobat un buget total de 38,626,165.39 lei din alocațiile FNDR, dintre care 17,011,939.61 lei fiind repartizate pentru finalizarea proiectului investițional “Dezvoltarea infrastructurii de afaceri prin conectarea localităților și a drumurilor locale de pe coridorul 20 - RD Sud, R34-Sîrma-Tomai-Sărăteni-Hîrtop-la rețeaua de drumuri naționale", implementat de Agenția de Dezvoltare Regională Sud.

De asemenea, din sursele FNDR se prevede ca, în anul curent, să fie aloată suma de 7,000,000 lei pentru continuarea procesului de implementare a proiectului “Construcția sistemului de canalizare în sectorul Valul lui Traian și modernizarea Stației de epurare din orașul Căușeni”. Acest proiect, cu un cost total de circa 64 mln. lei., a fost demarat de ADR Sud în anul 2017, fiind valorificate pentru implementarea lui, până la moment, surse din FNDR în valoare de 6,364,021.35 lei.

Un alt proiect pe care ADR Sud planifică să-l finalizeze în anul curent este cel care vizează „Reabilitarea termică a clădirii IMSP „Spitalul raional Cantemir" (bloc chirurgical"). Având un cost total de 12,163,444,00 mii lei, această măsură investițională își propune să sporească gradul de confort al blocului chirurgical al IMSP ,,Spitalul raional Cantemir” prin eficientizarea consumului de energie termică în interiorul clădirii.

Fiind demarat de ADR Sud la finele anului 2017, până în prezent pentru realizarea licrărilor în cadrul acestui proiect s-au valorificat 10,276,564.24 lei din alocațiile Fondului Național pentru Dezvoltare Regională. Fiind necesare 2,001,020.35 lei pentru finalizarea lucrărilor în cadrul proiectului dat, CNCDR a dispus alocarea sumei respective pentru anul 2019.

De notat că, pe agenda sa, în anul curent, ADR Sud va avea, de asemenea, în implementare alte două proiecte ce țin de domeniul dezvoltării Infrastructurii de afaceri, și anume „Dezvoltarea durabilă a Parcului Industrial Cahul ca structură de sprijinire a afacerilor de importanță regională" și “Oportunități pentru atractivitatea investițională în economia regiunii de dezvoltare Sud”. Pentru asigurarea continuității în realizarea cu succes a acestor proiecte, CNCDR a decis să aloce din FNDR mijloace financiare a câte 3,000,000.00 de lei pentru fiecare.   

Noutatea cea mai mare a anului 2019 o constituie, însă, aprobarea de către CNCDR a finanțării pentru proiectul „Construcția drumului de acces spre Mănăstirea Chistoleni”, care își propune stimularea dezvoltării turistice a zonei prin îmbunătățirea infrastructurii drumului de acces spre obiectivul turistic de importanță națională - Mănăstirea Chistoleni din raionul Basarabeasca, care poate fi inclus, de asemenea, în rutele turistice internaționale.

Costul total al proiectului, conform cererii de finanțare, fiind de 9,657,550 lei, în anul curent pentru implementarea proiectului dat urmează a fi alocată suma de 6,613,205.43 lei din Fondul Național de Dezvoltare Regională.