Prima   -  Presa   -  Noutăți - Experiența Olandei în dezvoltarea economică, împărtășită cu reprezentanții municipalităților din țările parteneriatului estic

Experiența Olandei în dezvoltarea economică, împărtășită cu reprezentanții municipalităților din țările parteneriatului estic

   
21.02.2019   1068 Accesări  

O vizită de studiu în Olanda a fost organizată, în perioada 10-16 februarie a.c., în cadrul Inițiativei „Primarii pentru Creștere Economică", pentru 30 de participanți din cele cinci țări ale Parteneriatului Estic, semnatare ale acesteia: Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina. Printre participanții din Republica Moldova s-a aflat și Tatiana Aramă, coordonatoare în cadrul proiectului "Poarta de sud a Moldovei deschisă pentru promovarea afacerilor și investițiilor". 

Vizita de studiu în Olanda a avut drept scop studierea celor mai bune practici ale democrației și dezvoltării economice locale și a oferit posibilitatea celor care au participat la ea de a învăța din exemplele pozitive ale țării gazdă, dar și din comunicarea realizată între reprezentanții celor cinci țări ale parteneriatului estic, fiecare din aceste țări cu experiențe și modele proprii de dezvoltare.

De ce a fost selectată Olanda? Pentru că este considerată țara cu organizare locală cea mai eficientă din lume, iar guvernarea locală este una dintre cele mai importante componente ale dezvoltării, indiferent în ce domeniu, economic, social, dezvoltarea democrației, etc. Sistemul format din trei nivele de guvernare: național, regional (provincii) și municipal, și cooperarea eficientă între aceste nivele, pe verticală și orizontală, este factorul reușitei în dezvoltarea Olandei. Plus înțelegerea de către olandezi că economia nu o dezvoltă statul, ci mediul de afaceri, este esența provocării pe care urmează să o depășească și Republica Moldova. 

Firul roșu care a persistat în fiecare prezentare oferită membrilor delegației a fost următorul: "Cooperarea este garanția succesului, iar triunghiul de aur în cooperare îl  formează autoritățile, antreprenorii și educația, inclusiv știința".

Pe lângă informațiile despre dezvoltarea economică locală și rolul celor trei piloni de bază care formează "triunghiul de aur", au fost prezentate și unele instrumente utilizate de guvernare pentru impulsionarea dezvoltării economice, inclusiv financiare, logistice și de asistență.

În cele din urmă, experiență bogată a Olandei și nivelul avansat de dezvoltare economică a acestei țări i-a făcut pe reprezentanții Republicii Moldova să se convingă de faptul că politica de dezvoltare regională reglementează planificarea spațială, iar strategiile de dezvoltare a regiunilor se axează preponderent pe dezvoltarea economică și infrastructură. Scopul principal al acestei politici este crearea locurilor noi de muncă, ceea ce propulsează dezvoltarea economică, iar efectele în lanț asupra dezvoltării regiunilor nu se lasă mult așteptate.

Totodată, să conștientizeze că regiunile sunt libere să-și aleagă strategiile de dezvoltare și instrumentele utilizate, dacă acestea nu sunt interzise de politicile naționale. Și că rolul Agențiilor de Dezvoltare Regională (ADR) este de a susține, promova și facilita dezvoltarea regiunilor și atragerea investițiilor, utilizând în acest sens orice instrument posibil permis de lege. Or, dezvoltarea economică nu o face statul, ci mediul de afaceri, de aceea menirea ADR este să faciliteze cooperarea și să preia rolul de mediator în toată această relație.

Învățând toate aceste lecții din practica europeană, în concluzie, reprezentanții celor șase țări ale Parteneriatului Estic au plecat acasă cu un obiectiv bine stabilit: să decidă fiecare în țara lui ce vor să realizeze ca să aibă localități și regiuni dezvoltate economic și să acționeze în acest sens.

Menționăm, că proiectul "Poarta de sud a Moldovei deschisă pentru promovarea afacerilor și investițiilor" este unul din cele trei proiecte pilot implementate în Republica Moldova în cadrul inițiativei UE „Primarii pentru Creștere Economică". Acesta este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Consiliul Raional Cimișlia în parteneriat cu Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) și Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Sud.