Prima   -  Presa   -  Noutăți - Construcția apeductului magistral Cahul- Lebedenco este în plină desfășurare

Construcția apeductului magistral Cahul- Lebedenco este în plină desfășurare

   
28.02.2019   1413 Accesări  

Construcția apeductului magistral Cahul - Lebedenco - Pelinei - Găvănoasa - Vulcănești (satele)- Alexandru Ioan Cuza și a rețelelor interioare ale satelor Lebedenco, Hutulu, Ursoaia, Pelinei, Sătuc, Găvănoasa, Vladimirovca si Nicolaevca din raionul Cahul" este în plină desfășurare.

La prima etapă, se execută lucrări de construcție a 11,074 km de apeduct magistral, de la Cahul până în comuna Lebedenco, și a 25 km de rețea de distribuire a apei potabile în satele Hutulu, Ursoaia și Lebedenco, urmând a fi realizate în timpul apropiat 884 de conectări ale gospodăriilor individuale, instituțiilor publice și agenților economici la apeductul nou-construit.

În urma desfășurări licitației publice nr. 18/05 din 15.08.2018, contractul pentru executarea lucrărilor de construcție a apeductului magistral Cahul - Lebedenco - Pelinei - Găvănoasa - Vulcănești (satele)- Alexandru Ioan Cuza a fost atribuit companiei SRL "Polimer Gaz Conducte". Astfel, în data de 24 septembrie 2018, părțile contractante - Agenția de Dezvoltare Regională Sud (Autoritatea Contractantă), Consiliul Raional Cahul (Beneficiar) și SRL "Polimer Gaz Conducte" - au semnat un contract de antrepriză în valoare de 27 mln.307 804,07 lei.

De asemenea, la 26 decembrie 2018, Agenția de Dezvoltare Regională Sud, Consiliul Raional Cahul, și Primăria comunei Lebedenco și Consortiul condus de catre Societatea cu Răspundere Limitată ,,Polimer Gaz Conducte"au semnat un nou contract, în valoare de 20 mln. 488 468,54 lei, de achiziționare a lucrărilor de construcție a rețelelor interioare de apeduct pentru localitățile Lebedenco, Hutulu și Ursoaia, din care urmează să beneficieze de acces la sursa de apă potabilă de calitate cca. 2665 de locuitori.

Executarea lucrărilor prevăzute în ambele contracte este finanțată din fondurile Agenției de Dezvoltare Elvețiene (SDC), prin intermediul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

În cadrul celei de-a doua etape a proiectului se preconizează construcția magistralei de apeduct în localitățile Pelinei, Găvănoasa,Vulcănești și Alexandru Ioan Cuza și se află actualmente în faza de proiectare.

De asemenea, a fost aprobată finanțarea pentru realizarea lucrărilor de proiectare pentru conectarea gării Vulcanesti și a Zonei Economice Libere "Valcaneș" la rețeaua magistrală de apeduct Cahul-Pelinei-Găvănoasa-Vulcănești-Alexandru Ioan Cuza, ca parte a proiectului "Modernizarea serviciilor de alimentare cu apă în raionul Cahul".

Precizăm că măsura investițională "Construcția apeductului magistral Cahul - Lebedenco - Pelinei - Găvănoasa - Vulcănești (satele)- Al. Ioan Cuza și rețele interioare a satelor Lebedenco, Hutulu, Ursoaia, Pelinei, Sătuc, Găvănoasa, Vladimirovca si Nicolaevca din r-nul Cahul"  face parte din  programul  de modernizare a serviciilor de aprovizionare cu apă potabilă a localităților din raionul Cahul, care prevede extinderea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă în 11 localități ale raionului Cahul (clusterul D) și orașul Vulcănești, minimalizarea riscurilor sanitare în zonă, furnizarea apei potabile conform standardelor naționale și directivei privind apa potabilă.

Proiectul sus-menționat este implementat de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Sud, cu asistență tehnică din partea Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), în cadrul proiectului "Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova".

Acesta vine să contribuie la realizarea inițiativei de dezvoltare a sectorului aprovizionării cu apă și canalizare și continuarea implementării Strategiei de dezvoltare social economică a raionului Cahul, componenta aprovizionare cu apă și canalizare.