Prima   -  Presa   -  Noutăți - La Chișinău s-a desfășurat conferința ,,3R Moldova: Reducem, Reutilizăm şi Reciclăm e-Deşeurile”

La Chișinău s-a desfășurat conferința ,,3R Moldova: Reducem, Reutilizăm şi Reciclăm e-Deşeurile”

   
22.03.2019   1101 Accesări  

La Chișinău s-a desfășurat, recent, conferința națională cu genericul ,,3R Moldova: Reducem, Reutilizăm şi Reciclăm e-Deşeurile", eveniment organizat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului în parteneriat cu Asociația pentru Valorificarea Deșeurilor și consacrat Zilei Globale a Reciclării, sărbătorită anual pe 18 Martie. Scopul evenimentului a fost de a spori implicarea comună a oamenilor din întreaga lume față de necesitatea conservării celor șase resurse primare: apă, aer, cărbune, petrol, gaze naturale și minerale, cât și puterea celei de-a șaptea resurse - reciclarea deșeurilor, respectiv, fiind vorba de produsele pe care le reciclăm în fiecare zi.

Ziua Globală a Reciclării a fost lansată pentru prima dată în anul 2018, de către Biroul de Reciclare Internațională (BIR), pentru a recunoaște astfel, la nivel internațional, beneficiile reciclării. Tematica din acest an a acestei zile este ,,Reciclăm pentru un viitor mai curat”, iar acțiunile desfășurate la nivel internațional sunt concentrate prioritar pe puterea tinerilor, a educației și a inovării în asigurarea unui viitor mai luminos pentru o Planetă mai curată. Prin astfel de acțiuni, lumea este încurajată să privească impactul pe care tinerii de astăzi îl pot avea asupra reciclării.

Potrivit organizatorilor, Republica Moldova se aliniază ca parte a acestui eveniment, contribuind la implicarea a cât mai multor tineri în activități educative și de conștientizare cu privire la puterea reciclării și valorificării celei de-a șaptea resursă, un interes aparte prezentînd reducerea, reutilizarea şi reciclarea deșeurilor de echipamente electrice şi electronice.

"Cu această ocazie, organizațiile de mediu au desfășurat o serie de acţiuni de informare, conştientizare şi educaţie ecologică, acţiuni de ecologizare, dezbateri şi mese rotunde. Asociația pentru Valorificarea Deșeurilor și diseminat în instituțiile școlare și de învățământ Ghidul de activități practice și utile elaborat de Global Recycling Foundation pentru a fi desfășurate ore ecologice și a se alinia la acest eveniment, instituțiile școlare", a precizat Secretarul de Stat în domeniul protecției mediului și resurselor naturale, Valentina Țapiș.

În cadrul lucrărilor conferinței, vorbitorii au menționat că este vital stabilirea unei zile în fiecare an pentru a recunoaște rolul pe care îl joacă reciclarea în păstrarea bunăstării planetei noastre, acțiunea fiind o modalitate eficientă de concentrare a atenției lumii asupra pașilor esențiali necesari și urgenți în direcția protejării viitorul planetei Pământ. De asemenea, experții de mediu, au reiterat că pentru păstrarea mediului sănătos, cât şi pentru reîntroducerea în circuitul economic a unor materiale, care devin din ce în ce mai greu de găsit este importantă reciclarea, aceasta fiind separarea, colectarea şi depozitarea materialelor în vederea transformării lor în produse utile noi.

La finalul discuțiilor, organizatorii au venit cu un îndemn către organizații (importatori și distribuitori de EEE-uri) și agenți economici autorizați în gestionarea deșeurilor, inclusiv și către societatea civilă, ONG-uri de mediu pentru a contribui la marcarea acestui eveniment prin organizarea diferitor măsuri instructive-educative care ar crea o conjunctură perfectă pentru a prezenta problemele cu care se confruntă instituţiile/cetăţenii sub aspectul implementării legislaţiei privind DEEE-urile.