Prima   -  Presa   -  Noutăți - Orașele Sângerei, Drochia, Ceadîr-Lunga, Vulcănești, Rezina, Strășeni, Cahul și Ștefan Vodă, implicate plenar în procesul de revitalizare urbană

Orașele Sângerei, Drochia, Ceadîr-Lunga, Vulcănești, Rezina, Strășeni, Cahul și Ștefan Vodă, implicate plenar în procesul de revitalizare urbană

   
29.07.2019   1637 Accesări  

Reprezentanții celor opt orașe implicate în procesul de Revitalizare Urbană, începând cu anul 2019, s-au reunit într-o ședință de lucru cu facilitatorii "Solidarity Fund PL" în Moldova, specialiștii Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) și ai Agențiilor de Dezvoltare Regională (ADR) Nord, Centru și Sud, pentru a discuta despre progresul înregistrat și provocările cu care se confruntă fiecare autoritate în parte în procesul de elaborare a Planurilor de Revitalizare Urbană.

Responsabilii de revitalizarea urbană din cadrul primăriilor Sângerei, Drochia, Ceadîr-Lunga, Vulcănești, Rezina, Strășeni, Cahul și Ștefan Vodă au relatat despre pașii și acțiunile întreprinse pentru mobilizarea membrilor comunității și colectarea datelor necesare identificării celei mai degradate zone ale orașului care necesită de a fi reanimată. Totodată, s-au referit la procedura de colectare a indicatorilor de evaluare și care dintre aceștia ar putea fi, în opinia lor, cei mai relevanți în sensul în care să reflecte veridic situația socială dintr-o zonă oarecare sau alta.

Activitățile întrunirii au inclus, de asemenea, împărtășirea bunelor practici și lecțiilor învățate în timpul stagiilor din Polonia, aplicabilitatea lor în Republica Moldova, discuții referitor la dificultățile cu care se confruntă fiecare oraș în procesul de Revitalizare Urbană, precum și planificarea următorilor pași.

Astfel, reprezentanții primăriilor Soroca, Drochia, Ialoveni și Ceadîr-Lunga, ai Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și Agențiilor de Dezvoltare Regională Nord, Centru, Sud și Găgăuzia au menționat că, în Polonia, mai mult de 100 de orașe, actualmente, implementează programe comprehensive de revitalizare urbană. Lucru de care au avut posibilitatea să se convingă chiar ei atunci când au vizitat zonele de revitalizare urbană din orașele Dobiegniew, Grajewo, Elk și Varșovia și s-au documentat despre investițiile atrase și proiectele implementate.

Inspirați de experiența Poloniei, specialiștii moldoveni au specificat, în concluzie, că procesul de Revitalizare Urbană este unul care se bazează pe câteva principii importante: complexitate, abordare integrată, parteneriate și participare. Ideea principală este transformarea pozitivă a acelor părți ale orașelor care sunt în criză și necesită schimbări sociale, arhitecturale și economice.

În cadrul ședinței, Tomasz Horbowski, directorul "Solidarity Fund PL" in Moldova, a punctat asupra faptului că Agențiile de Dezvoltare Regională sunt cele care vor îndruma și vor sprijini orașele astfel încât programele elaborate să fie în conformitate cu reglementările naționale și cu principiile revitalizării. În plus, experții din cadrul ADR-urilor vor constitui platforme de informare și vor asigura diseminarea de cunoștințe, informații și experiență între orașele din regiunea dată, între regiuni și MADRM. 

Totodată, responsabilul a subliniat că ADR-urile joacă un rol  important în discuțiile cu partenerii de dezvoltare și coordonarea sprijinului care urmează a fi acordat de donatorii externi. Acest sprijin poate fi un factor foarte important care să susțină succesul Revitalizării Urbane în Republica Moldova.

Revitalizarea în Moldova este un concept nou, dar implicarea autorităților de nivel național și local, inițiativele cetățenilor și a mediului de afaceri, cu suportul acordat de partenerii de dezvoltare, creează o condiție foarte favorabilă ca prin revitalizare orașele din Republică Moldova să obțină noi oportunități de dezvoltare, cât și de creare a confortului de trai pentru cetățeni.

Reamintim că în procesul de Revitalizare Urbană sunt implicate 16 orașe - Ocnița, Soroca, Edineț, Bălți, Cimișlia, Ungheni, Ialoveni, Căușeni, Sângerei, Drochia, Ceadîr-Lunga, Vulcănești, Rezina, Strășeni, Cahul, Ștefan Vodă.

În orașele Bălți, Cimișlia, Comrat, Edineț, Ocnița și Ungheni au fost realizate, anul trecut, proiecte de revitalizare urbană cu un buget total de 11 500 000 MDL, suport financiar oferit de Guvernului Poloniei. Iar în anul curent, alte opt localități urbane vor beneficia de asemenea proiecte, în valoare de circa 12,7 mln.lei, ce presupun acțiuni de refacere, înnoire fizică a spațiului urban, a ambianței, a vieții și relațiilor sociale.

Articolul face parte din seria activităților implementate în contextul promovării abordării de Revitalizare Urbană în Republica Moldova cu suportul Programului Polonez de Cooperare pentru Dezvoltare al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone.