Prima   -  Presa   -  Noutăți - Locuitorii comunei Lebedenco beneficiază de apă potabilă mulțumită investițiilor elvețiene

Locuitorii comunei Lebedenco beneficiază de apă potabilă mulțumită investițiilor elvețiene

   
30.08.2019   762 Accesări  

În data de 28 august 2019, în comuna Lebedenco, a avut loc evenimentul de finalizare a proiectului de aprovizionare cu apă a localității. În urma acestui proiect, aproximativ 2700 de locuitori ai comunei Lebedenco au acces la o sursă sigură de apă potabilă. Proiectul, în sumă totală de 3,9 milioane de Euro, a fost finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC). Contribuția financiară a locuitorilor comunei Lebedenco a constituit peste 60 mii de Euro.

Nadejda Ursulenco, locuitoare a comunei Lebedenco, a mulțumit finanțatorilor și partenerilor de implementare pentru apa din noul apeduct și și-a exprimat încântarea că din acest moment, locuind în sat, poate beneficia de condiții ca în oraș.

Stefan Butscher, reprezentantul Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare, a subliniat în discursul său aspectul de incluziune al proiectului și faptul că o mare parte a populației și autoritățile publice locale au contribuit, de asemenea, cu resurse proprii pentru finanțarea activității desfășurate.

Primarul comunei Lebedenco, Alexandr Bondari, le-a adus mulțumiri finanțatorilor și partenerilor de implementare, atât din partea administrației locale, cât și din partea tuturor sătenilor. Primarul a mai adăugat că investiția făcută le oferă oamenilor nu doar acces la apă de calitate, ci și un trai mai bun la ei în localitate.

Vladimir Calmîc, vicepreședintele raionului Cahul, a menționat că în regiunea de sud apa este o necesitate vitală, atât pentru viața și sănătatea oamenilor, cât și pentru agricultură. Demnitarul, la fel, le-a mulțumit finanțatorilor și partenerilor de implementare pentru bucuria cetățenilor de a avea apă de calitate și a dat asigurări că autoritățile raionale din Cahul sunt deschise pentru cooperare în cadrul implementării ulterioare a proiectului.

Proiectul de aprovizionare cu apă a comunei Lebedenco a fost implementat în perioada anilor 2015-2019, prin intermediul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale" de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). În acest timp s-au construit 11 km de apeduct magistral Cahul-Lebedenco, două stații de dezinfectare, șase rezervoare de apă, peste 25 km de rețele interne și 884 puncte de conexiune individuală în cele trei sate ale comunei Lebedenco. Conducta magistrală este parte a unui proiect mai mare prin care sistemul de aprovizionare cu apă se va extinde spre localitățile Pelinei, Găvănoasa, Vulcănești și Alexandru Ioan Cuza.

Adițional, operatorul „Apă-Canal Cahul" a beneficiat de suport în vederea consolidării capacităților de gestionare a serviciului, iar Consiliul Raional Cahul și șapte autorități publice locale (Cahul, Roșu, Crihana Veche, Manta, Lebedenco, Pelinei, Găvănoasa) au elaborat și au actualizat capitolul privind dezvoltarea sectorului de apă și canalizare din planurile locale de dezvoltare.

****************

Această activitate a fost implementată în cadrul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova", implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și susținut financiar de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare.