Prima   -  Presa   -  Noutăți - La Cimișlia s-a desfășurat cea de-a VII-a ediție a Festivalului Național al Strugurelui

La Cimișlia s-a desfășurat cea de-a VII-a ediție a Festivalului Național al Strugurelui

   
26.08.2019   727 Accesări  

Cea de-a șaptea ediție a Festivalului Național al Strugurelui s-a desfăşurat, ieri, la Cimişlia. Mai mulţi producători din diferite colţuri ale ţării au prezentat la concurs cei mai mari şi mai frumoşi struguri din această roadă. Iar oamenii veniţi la eveniment au avut de unde alege poamă pentru toate gusturile. Unele soiuri de struguri s-au vândut şi cu 40 de lei kilogramul.

"E sortul "Rizamat". Cineva ni l-a altoit fără să ştim ce soi e. Noi suntem bucuroşi că anul trecut a fost deţinătorul premiului "Strugurele gigant" şi e un sort care chiar e foarte delicios la mâncare. Nu l-am cântărit că de pe câmp am luat cei mai frumoşi, cei mai măscaţi", a spus agricultoarea din satul Costeşti, Ialoveni, Nina Postică.

"Cultivăm extra-timpurii pe dou, trei hectare şi soi "Moldova" avem la 12 - 13 hectare de vie. Exportăm în România, Rusia, Ucraina. Parctic mai mult în România, aşa, în ultimii trei ani", a menționat agricultorul din satul Costeşti, Ialoveni, Ion Mereacre.

Unii producători au adus la festival şi butaşi de viţă de vie. "Aşa soiuri la piaţă nu o să găsiţi niciodată. Noi şi pe piaţă când ieşim le vindem cu 30 - 40 de lei soiurile mai măşcate. Soiul acest "Velika" este de origine bulgărească. El se coace un pic mai târziu, dar în acest a fost soare, temperaturi mari şi deja e copt", a povestit agricultorul din satul Hagimus, Căuşeni, Radion Cebotari.

Oamenii veniţi la festival au putut cumpăra struguri la preţuri care variază între şase şi 40 de lei kilogramul. 

Festivalului Național al Strugurelui este considerat drept cel mai de amploare eveniment dedicat producătorilor de struguri pentru masă din întreaga țară.  Acesta este organizat de Consiliul Raional Cimișlia în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Asociaţia Producătorilor şi Exportatorilor Strugurilor din Moldova și Oficiul Național al Viei și Vinului.

Evenimentul a devenit o frumoasă tradiție și este locul unde se reunesc producătorii de struguri, exportatorii, savanții din domeniu, dar și producătorii de ambalaje și material săditor viticol, în scopul inițierii și stabilirii unor relații de parteneriat, consolidării eforturilor în vederea extinderii afacerilor și identificarea noilor pieți de desfacere.

Festivalul vine să confirme realizarea unor progrese semnificative în cultivarea strugurilor pentru masă, care reprezintă cel mai plenar Republica Moldova.

În cadrul evenimentului au fost organizate expoziții și degustări a strugurilor, dar și un vast program artistic. De asemenea, s-au desfășurat concursuri tematice ,,Strugurile Gigant", ,,Cel mai delicious strugure", ,,Cea mai bună prezentare a producătorilor la Festival", ,,Vița de Aur" care prevede desemnarea titlului ,,Celui mai bun viticultor", ,,Cel mai bun producător de struguri pentru masă", etc.

Tradiţional, la finele evenimentului, au fost premiaţi agricultorii care au avut cei mai mari şi mai gustoşi struguri.