Prima   -  Presa   -  Noutăți - Proiectul USAID/APM și Asociația Moldova-Fruct au lansat un Ghid cu recomandări privind exportul de fructe în containere maritime

Proiectul USAID/APM și Asociația Moldova-Fruct au lansat un Ghid cu recomandări privind exportul de fructe în containere maritime

   
08.10.2019   3346 Accesări  

Exportatorii de fructe vor putea exporta în siguranță în containere maritime urmând recomandările incluse în Ghidul bunelor practici privind exportul fructelor proaspete în containere frigorifice, elaborat de proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova (APM). Ghidul a fost prezentat producătorilor de fructe din Moldova interesați în exportul de fructe proaspete pe piețe îndepărtate, cum sunt cele din Golful Persic, Africa de Nord, Bangladesh, India etc. Publicația a fost elaborată în baza experienței exportatorilor care au expediat în containere maritime frigorifice fructe și struguri de masă în Orientul Mijlociu.

Secretarul de Stat, Alexandru Dubălari, a participat la evenimentul de prezentare a publicației și a comunicat că ghidul este un instrument foarte util și eficient ce va contribui decisiv la promovarea exporturilor de producție vegetală autohtonă pe piețele internaționale, precizând că: "Această publicație prezintă utilizarea corectă a containerelor maritime pentru transportarea la lungă distanță a produselor horticole perisabile. De asemenea, conține o sinteză a celor mai des întâlnite clauze în contractele de vânzare-cumpărare a produselor horticole perisabile.   Producătorii agricoli, exportatorii, companiile de transport, inspectorii din agențiile publice, vor găsi informații și recomandări valoroase privind aspectele-cheie ale transportului în containere maritime: factorii ce influențează calitatea fructelor la etapa post-recoltare, tehnologiile și cele mai bune practici care pot fi aplicate pentru menținerea calității fructelor pe durata transportului maritim, precum ambalajul adecvat, stivuirea corectă, etc".

Oficialul a mai adăugat că ghidul a fost elaborat în baza experienței internaționale și membrii Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „Moldova - Fruct" la efectuarea livrărilor de mere în containere maritime către destinații precum Emiratele Arabe Unite, Qatar, Oman, Bangladesh și Israel, iar pe parcurs acesta va fi actualizat, odată cu acumularea de noi informații, în urma livrărilor repetate către aceste sau alte destinații, apariția unor noi tehnologii sau schimbarea cadrului normativ în Republica Moldova sau țările importatoare.

Potrivit Asociației Moldova-Fruct, aceste piețe oferă tot mai multe oportunități pentru fructele produse în Republica Moldova. Dacă în 2016 au fost înregistrate doar câteva încercări de export în Emiratele Arabe și Bangladesh, atunci în 2018 au fost livrate circa 1000 tone de mere în India, Bangladesh, Irak, India, Arabia Saudită, Bahrain, Qatar și Israel.

Aceste piețe cu milioane de consumatori oferă multiple oportunități pentru fructele proaspete din Republica Moldova. Pentru a facilita dezvoltarea relațiilor comerciale cu piețele noi, Proiectul USAID/APM a susținut mai multe livrări de mere și struguri de masa în rețelele comerciale din țările Orientului Mijlociu, participarea la expoziții internaționale și misiuni comerciale cu participarea importatorilor din oriental mijlociu și a producătorilor moldoveni.

Cea mai eficientă și sigură metodă de transport către aceste piețe sunt containerele frigorifice maritime. Durata transportării este de la 20 la 45 de zile. Din aceste considerente este necesară respectarea unor reguli stricte pentru ambalarea, paletizarea, setarea temperaturii și umidității optime, ventilarea adecvată pentru a garanta calitatea fructelor expediate din Moldova până la consumatorul final. Toate acțiunile ce urmează să fie întreprinse la momentul încărcării și pe parcursul transportării fructelor proaspete sunt expuse în ghidul prezentat.

De notat că Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova își propune în perioada 2016-2021 să ajute producătorii agricoli să sporească competitivitatea produselor agricole autohtone și să crească vânzările pe piața locală și internațională.

Sursa: www.madrm.md