Prima   -  Presa   -  Noutăți - O nouă destinație turistică la sudul țării. „Casa Veche” este gata să primească oaspeți

O nouă destinație turistică la sudul țării. „Casa Veche” este gata să primească oaspeți

   
23.10.2019   245 Accesări  

Sudul țării și-a extins oferta turistică pentru vizitatori cu un loc pitoresc, situat în lunca râului Nistru. Proaspăt renovată, pensiunea „Casa Veche" a fost inaugurată în satul Palanca, raionul Ștefan Vodă și este gata să primească turiști.

Unitatea de cazare este o casă bătrânească, ridicată acum 100 de ani și reconstruită din temelie. Pensiunea are șase camere care pot găzdui 20 de persoane și două terase acoperite cu o capacitate de 60 de persoane, fiind prietenoasă familiilor cu copiii. Farmecul noii unități de cazare este completat de un beci din piatră și o grădină.

Pensiunea „Casa Veche" a fost renovată cu suportul Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID, Suedia și UK aid, care derulează un program complex de susținere a turismului local și de încurajare a dezvoltării de afaceri în mediul rural.

Ceremonia oficială de inaugurare a avut loc în data de 18 octombrie 2019, în prezența partenerilor externi care, de altfel, au fost primii vizitatori ai pensiunii.

„Deja de mai bine de șapte ani, Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională susține dezvoltarea sustenabilă a turismului în Moldova, sector care are potențialul de a impulsiona creșterea economică a comunităților rurale. Prin proiectele sale, USAID Moldova stimulează deschiderea pensiunilor în sate, care, la rândul lor, atrag turiști și favorizează creșterea numărului de oportunități de angajare, ca alternativă pentru fenomenul migrației", menționează Scott Hocklander, șeful misiunii USAID în Moldova.

Investițiile partenerilor de dezvoltare depășesc suma de 500 de mii de lei, bani care au acoperit cheltuielile pentru servicii de design, consultanță, branding și logistică.

„Pe parcursul mandatului meu în Republica Moldova, m-am îndrăgostit de cultura acestui popor, de ospitalitatea, dar și de tradițiile lui, păstrate, preponderent, în zonele rurale ale țării. Sunt semne distincte ale unei țări, extrem de atractive pentru turiștii moderni care sunt în căutare de noi experiențe. Tocmai din aceste motive Guvernul Suediei susține dezvoltarea pensiunilor rurale, care pot atrage un număr mai mare de turiști în satele Moldovei", potrivit Annei Lyberg, Ambasadoarea Suediei în Moldova.

Totodată, pentru diversificarea ofertei turistice în regiunea Ștefan Vodă, Proiectul de Competitivitate a dezvoltat servicii de aventură ușoară, precum ateliere de gătit, rute de biking, plimbări cu barca sau căruța, dotând pensiunile și vinăriile din zonă cu echipament necesar.

„Promovarea unui stil de viață sănătos este un obiectiv esențial pentru dezvoltarea durabilă a sectorului turismului. La nivel mondial, turismul de experiență și de aventură ușoară - activitățile de ciclism, drumețiile dar și master class-urile de gătit bucate locale ținute de gospodinele din sat - reprezintă un curent important, cu o evoluție rapidă. Ambasada Marii Britanii din Moldova susține pensiunile din mediul rural cu o astfel de ofertă turistică, care totodată stimulează creșterea economică", Gary Davies, vicedirector al misiunii, Ambasada Marii Britanii în Moldova.

Noua unitate de cazare aparține familiei Aramă, care a revenit în țară după ce a locuit peste hotare timp de mai bine de un deceniu. Inspirați de istoriile frumoase ale pensiunilor rurale deschise cu suportul Proiectului de Competitivitate din Moldova, dar și ale micilor vinării de familie, actualii proprietari au decis să cumpere și să renoveze o casă bătrânească din satul Palanca. Pe lângă gama largă de servicii turistice oferite, pensiunea a generat șase locuri de muncă pentru femeile din sat.

Alături de vinăria „Et Cetera", „Casa Veche" face parte acum din hub-ul turistic din sudul țării, ambele destinații fiind incluse pe ruta turistică vitivinicolă Ștefan Vodă.

Începând cu anul 2015, 11 pensiuni rurale au fost renovate cu suportul Proiectului de Competitivitate din Moldova, ceea ce a avut un impact semnificativ asupra creșterii numărului de vizitatori străini. Până la sfârșitul anului 2021, alte 22 de unități de cazare vor fi inaugurate, consolidând astfel sustenabilitatea turismului din Moldova. În prezent, 60 % din cele 33 de pensiuni rurale deschise cu suportul Proiectului de Competitivitate din Moldova sunt afaceri gestionate de femei, care oferă locuri de muncă pentru oamenii din zonele rurale, afectate grav de fenomenul migrației. În 2018, 160 000 de turiști au vizitat Moldova, în creștere cu 20 % comparativ cu anul 2017.

Sursa: diez.md