Prima   -  Presa   -  Noutăți - Uniunea Europeană a finanțat elaborarea documentației tehnice pentru cinci proiecte de infrastructură din Regiunea de Dezvoltare Sud

Uniunea Europeană a finanțat elaborarea documentației tehnice pentru cinci proiecte de infrastructură din Regiunea de Dezvoltare Sud

   
11.12.2019   1768 Accesări  

Astăzi, 11 decembrie 2019, în incinta Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Sud din orașul Cimișlia a avut loc evenimentul oficial de transmitere a documentației tehnice pentru cinci proiecte regionale de aprovizionare cu apă și/sau canalizare (AAC) și eficiență energetică (EE) în clădirile publice. Elaborarea documentației tehnice a fost posibilă datorită suportului Uniunii Europene (UE), oferit prin intermediul GIZ Moldova.

La eveniment au participat reprezentanți ai APL-urilor și instituțiilor de învățământ beneficiare, reprezentanți ai Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova), precum și reprezentanți ai firmelor de proiectare care au elaborat proiectele tehnice pentru cele cinci proiecte regionale.

Documentația tehnică pentru cele cinci proiecte a fost transmisă localităților beneficiare.

Obiectivul general al proiectelor susținute de UE este de a spori accesul cetățenilor Republicii Moldova la servicii îmbunătățite de alimentare cu apă și canalizare, dar și cele de eficiență energetică în clădirile publice.

În cadrul evenimentului, Maria Culeșov, directorul ADR Sud, a menționat că "implementarea proiectelor de AAC va contribui la sporirea accesului populației din Regiunea Sud la apă potabilă de calitate, îmbunătățind astfel condițiile de trai și menținând starea de sănătate ale acesteia. În mod similar, investițiile făcute în domeniul EE vor asigura un mediu mai bun și mai confortabil de învățământ pentru elevi și profesori. Ca rezultat, facturile vor fi mai mici, iar economiile - mai mari, acestea fiind utilizate pentru alte scopuri".

Șefa ADR Sud a mulțumit Uniunii Europene și GIZ Moldova pentru suportul acordat și implicarea activă în soluționarea problemelor oamenilor din regiune. În mod special, doamna Culeșov a apreciat deschiderea de care au dat dovadă reprezentanții localităților beneficiare ale proiectelor cu finanțare din UE, aportul partenerilor germani și lecțiile învățate în procesul de realizare a fazei de proiectare.

Christina Otto, managera de proiect GIZ, a felicitat beneficiarii cu ocazia finalizării etapei de proiectare și le-a urat succes în cea de-a doua fază, care presupune lucrări propriu-zise de construcție a infrastructurii proiectelor selectate. „Aceste proiecte sunt rezultatul procesului de planificare și programare regională, în care au fost implicați mai mulți parteneri de dezvoltare, printre care UE, Suedia și Germania. În continuare UE va susține construcția infrastructurii pentru proiectele selectate, iar GIZ Moldova vor susține partenerii locali în procesul de identificare a surselor de finanțare pentru alte proiecte", a mai adăugat Christina Otto.

Etapa de elaborare a documentației tehnice pentru cele cinci proiecte va fi urmată de o etapa de implementare a proiectelor prioritare pentru construcția infrastructurii propriu-zise. Achizițiile de lucrări de construcție, ce urmează a fi efectuate prin intermediul ADR Sud, pentru proiectele selectate, este preconizată pentru luna ianuarie 2020.

La finalul evenimentului, localităților beneficiare le-au fost înmânate acte de mulțumire și recunoștință privind colaborarea de succes în procesul de elaborare a proiectelor tehnice de execuție.

************************************************************************

Uniunea Europeană a început să susțină domeniul dezvoltării regionale în Republica Moldovei încă din 2013, iar sectorul dezvoltării regionale a fost inclus ca un capitol important în Acordul de Asociere Republica Moldova - UE. În iunie 2016, GIZ Moldova și Delegația Uniunii Europene (UE) în Republica Moldova au semnat Acordul de Grant privind „Elaborarea proiectelor tehnice și a documentației de licitație pentru lucrările de construcție în cadrul proiectelor selectate ce țin de domeniul aprovizionare cu apă și canalizare (AAP) și eficiența energetică (EE) în cele trei regiuni de dezvoltare din Republica Moldova". Bugetul total al Acțiunii a fost de 3,5 milioane euro acordați de UE și 325 mii euro oferiți de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ).