Prima   -  Presa   -  Noutăți - Potențialul Regiunii de Dezvoltare Sud, prezentat în cadrul Forumului Internațional de Afaceri "Moldova 2020 - formarea viitoarei cooperări internaționale de afaceri"

Potențialul Regiunii de Dezvoltare Sud, prezentat în cadrul Forumului Internațional de Afaceri "Moldova 2020 - formarea viitoarei cooperări internaționale de afaceri"

   
31.01.2020   446 Accesări  

Joi, 30 ianuarie, la Chișinău s-a desfășurat Forumul Internațional de Afaceri "Moldova 2020 - formarea viitoarei cooperări internaționale de afaceri". La eveniment au participat peste 250 de agenți economici atât din Republica Moldova, cât şi din străinătate, reprezentând diverse sectoare precum: agricultură, industria agro-alimentară, tehnologii informaţionale şi comunicaţii, textile, sectorul construcţiilor, energie regenerabilă, sectorul automotiv și industriile creative.

Forumul a fost organizat în cadrul Expoziției Naționale „Fabricat în Moldova", care se desfășoară în perioada 29 ianuarie-2 februarie 2020, la Centrul Expozițional Internațional „Moldexpo" din Chișinău.

De asemenea, la eveniment, în calitate de instituție care implementează politicile în domeniu și contribuie la dezvoltarea și consolidarea unui mediul favorabil pentru dezvoltarea economică echilibrată și durabilă a Regiunii Sud, creând oportunități pentru sporirea atractivității investiționale a acesteea, a fost prezentă și Agenția de Dezvoltare Regională Sud.

În cadrul celui dintâi panel al forumului, cu genericul „Cele mai bune practici naționale și internaționale pentru un climat investițional și de afaceri pozitive", Ana Postelnicu, specialistă în politici regionale și cooperare externă ADR Sud, a avut o prezentare cu referire la situația economică și atractivitatea investițională a Regiunii de Dezvoltare Sud (RDS).

Referindu-se la potențialul pe care îl are RDS, reprezentanta ADR Sud a punctat asupra faptului că aceasta ar prezenta un interes sporit pentru antreprenorii străini, dat fiind avantajele geografice, economice și instituționale de care dispune și forța de muncă ieftină.

În cadrul forumului de afaceri a fost semnat un Memorandum de Cooperare dintre CCI a Republicii Moldova și CCI din Budapesta. Totodată, CCI a RM a semnat Acordul Cadru de Parteneriat cu Primăria municipiului Vaslui și Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Vaslui. 

Forumul s-a finalizat cu o sesiune de întrevederi bilaterale de afaceri, menite să dezvolte relaţiile comerciale şi parteneriatele internaţionale.

Forumul internațional de afaceri a fost organizat în cooperare cu proiectul Uniunii Europene, Enterprise Europe Network, cu scopul de a încuraja investițiile și cooperarea comercială dintre antreprenorii din Republica Moldova și comunitatea de afaceri de peste hotare. Evenimentul a reunit reprezentanți ai companiilor și organizațiilor de susținere a business-ului din 15 țări, printre care România, Belgia, Ungaria, Italia, Marea Britanie, Ucraina, Belarus, Federația Rusă, Turcia, Israel, Georgia, Emiratele Arabe Unite  ș.a.