Prima   -  Presa   -  Noutăți - Japonia oferă Moldovei un credit preferențial de peste 18 milioane de dolari, pentru modernizarea agriculturii

Japonia oferă Moldovei un credit preferențial de peste 18 milioane de dolari, pentru modernizarea agriculturii

   
25.03.2020   838 Accesări  

Japonia va oferi un credit preferențial Republicii Moldova, în valoare de 2.059.000,000,00 Yeni japonezi (aprox. 18.647.283 USD) în vederea implementării proiectului de „Modernizare a mașinilor și a echipamentului agricol" (proiectul „MAME").

Acordul de împrumut urmează să fie întocmit pe o perioadă de 40 de ani (12 ani - perioada de grație și 28 de ani - perioada de rambursare).

Banii vor fi oferiți Republicii Moldova prin intermediul Agenției Japoneze pentru Cooperare Internațională (JICA).

Proiectul Acordului, întocmit prin schimb de note, este unul bilateral, între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Japoniei, şi nu va implica participarea altor părți.

Potrivit ministrului Agriculturii, Ion Perju, banii vor servi drept suport considerabil pentru agricultori nu doar în producerea primară a legumelor și fructelor, în calitate de materie primă, dar și în procesarea acestora cu valoarea adăugată sporită și aplicarea agriculturii inteligente.

După semnarea de către ambele părți, Acordul de Împrumut urmează a fi ratificat de către Parlamentul Republicii Moldova și promulgat prin decretul șefului statului.

Amintim că, la 27 decembrie 2019, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion PERJU, a avut o întrevedere cu Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Masanobu Yoshii. Discuțiile oficialilor s-au axat pe relațiile de colaborare moldo-nipone și noi oportunități de intensificare a cooperării în domeniul agriculturii, dezvoltării regionale și mediului.  De asemenea, oficialii au vorbit, despre oportunitatea extinderea asistenței tehnice și financiare acordată de Japonia în sectorul agricol, prin realizarea de noi proiecte reciproc avantajoase.

Totodată, subiecte de discuție au constituit și oportunitățile de impulsionare a schimbului comercial, investițiilor, schimbul de know-how între ambele state, în particular sporirea exportului de produse moldovenești de calitate pe piața japoneză, cu accent pe diversificarea exporturilor de vinuri moldovenești în Japonia.

În cadrul aceleiași întrevederi, Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova și-a exprimat  aprecierea pentru relațiile de colaborare cu țara noastră, menționând că experiența de colaborare cu Republica Moldova îi motivează să continue pentru modernizarea sectorului agricol  și susținerea eforturilor de îmbunătățire a nivelului de trai al moldovenilor.