Prima   -  Presa   -  Noutăți - Ședință de lucru în cadrul proiectului "Aprovizionarea cu apă potabilă a localităților Sârma, Tochile-Răducani și Tomai din raionul Leova", finanțat din Fondul Național de Dezvoltare Regională

Ședință de lucru în cadrul proiectului "Aprovizionarea cu apă potabilă a localităților Sârma, Tochile-Răducani și Tomai din raionul Leova", finanțat din Fondul Național de Dezvoltare Regională

   
08.07.2020   526 Accesări  

Astăzi, 8 iulie 2020, în incinta Consiliului Raional Leova a avut loc o ședință de lucru în cadrul căreia au fost discutate mai multe chestiuni importante legate de implementarea proiectului investițional "Aprovizionarea cu apă potabilă a localităților Sârma, Tochile-Răducani și Tomai din raionul Leova", finanțat din Fondul Național de Dezvoltare Regională și derulat în anul curent, 2020.

La ședință au participat președintele raionului Leova, Nicolae Prițcan, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Sud, Maria Culeșov, șeful secției proiecte din cadrul ADR Sud, Andrei Popușoi, specialiștii ADR Sud, Nicolae Cernov și Ina Slănină, primarii localităților beneficiare ale proiectului - Lilia Cazacu ( s. Sârma), Marin Ciobanu (s. Tochile Răducani), Ghenadie Capmaru (s. Tomai), Victor Doba (s. Sărata Răzeși), specialistul principal din cadrul Direcției Construcții și Dezvoltare Teritorială a CR Leova, Maxim Marcu, antreprenori executanți ai lucrărilor în cadrul proiectelor finanțate anterior din Fondul Ecologic Național, managerul local al proiectului MSPL AAC în raionul Leova, Valeriu Porubin ș.a.

Ședința de lucru a fost organizată cu scopul de a examina, împreună cu actorii implicați în procesul de implementare a proiectului de dezvoltare regională "Aprovizionarea cu apă potabilă a localităților Sârma, Tochile-Răducani și Tomai din raionul Leova", situația curentă a documentației de proiect care a fost de curând reproiectată și pașii următori necesari de întreprins în vederea inițierii procesului de implementare a proiectului.

În deschiderea ședinței, directorul ADR Sud, doamna Maria Culeșov, a ținut să menționeze că, la selectarea proiectului " Aprovizionarea cu apă potabilă a localităților Sârma, Tochile-Răducani și Tomai din raionul Leova", s-a ținut cont de anumite criterii, printre care co-finanțarea din alte surse, punctajul acumulat în cadrul evaluării de către comisia interministerială, nivelul de pregătire a proiectului pentru lansarea imediată a achizițiilor publice și existența documentației tehnice actualizate. În virtutea acestor fapte, directoarea ADR Sud a atenționat toate părțile implicate asupra necesității întreprinderii cât mai urgente a măsurilor și acțiunilor necesare pentru verificarea și expertizarea documentației de proiect, elaborarea caietului de sarcini și anunțarea proceduri de achiziție publică a lucrărilor.  

Menționăm că proiectul "Aprovizionarea cu apă potabilă a localităților Sârma, Tochile-Răducani și Tomai din raionul Leova" a fost aprobat spre finanțare pentru anul 2020, prin Decizia 14/20 din 13 februarie a.c. a Consiliului Național pentru Coordonare a Dezvoltării Regionale fiind alocați pentru inițierea lucrărilor 6 227 500, 00 lei.

Acesta prevede construcția rețelelor interioare de apeduct în localitățile Sârma, Tochile-Răducani și Tomai din raionul Leova, inclusiv conectarea gospodăriilor la sursa de apă potabilă și extinderea serviciilor de aprovizionare cu apă a operatorului regional perin conectarea rețelelor de apeduct interioare ale localităților sus-menționate la apeductul magistral Leova-Iargara.

Ca urmare a investițiilor realizate din sursele Fondului Național de Dezvoltare Regională, unui număr de circa 6400 de cetățeni din localitățile Sîrma, Tochile-Răducani și Tomai din raionul Leova le va fi asigurat accesul la o sursă sigură de aprovizionare cu apă.