Prima   -  Presa   -  Noutăți - Liceul Teoretic "Constantin Spătaru" din orașul Leova a intrat în reparații. Clădirea instituției este eficientizată energetic cu suportul financiar al Uniunii Europene

Liceul Teoretic "Constantin Spătaru" din orașul Leova a intrat în reparații. Clădirea instituției este eficientizată energetic cu suportul financiar al Uniunii Europene

   
09.10.2020   362 Accesări  

Două blocuri ale Liceului Teoretic "Constantin Spătaru" din orașul Leova au intrat în reparații capitale. Actualmente, aici sunt în plină desfășurare lucrările de înlocuire a tâmplăriei, de montare a rețelelor de apă și canalizare, de reabilitare a sistemului de încălzire și renovare a facilităților sanitare în interiorul instituției, precum și de montare a echipamentului electric de forță și iluminare.

De asemenea, antreprenorul care execută lucrările urmează să efectueze, în timpul apropiat, lucrări de reabilitare a acoperișului clădirii, de izolare a pereților, de instalare a unui sistem modern de ventilare și asigurare cu apă caldă și rece la robinete a instituției.

Măsurile de eficiență energetică sunt realizate în cadrul proiectului investițional privind "Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic "Constantin Spătaru" din orașul Leova", în valoare de circa 53 milioane de lei, implementat de Agenția de Dezvoltare Regională Sud, cu suportul Uniunii Europene și a contribuției financiare alocate de Primăria orașului Leova.

Ca urmare a măsurilor de eficiență energetică, peste 640 de elevi, profesori și personal auxiliar care își fac studiile și activează în cadrul instituției respective vor beneficia de condiții de educație îmbunătățite și de un mediu de studii confortabil.

Maria Culeșov, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Sud, împreună cu șeful Secției Managementul integrat al proiectelor, Andrei Popușoi, au inspectat, recent, obiectivele aflate în reconstrucție, atestând, la fața locului, că lucrările se desfășoară într-un ritm alert, blocurile A și B ale liceului fiind transformate, practic, într-un șantier de proporții, unde se lucrează la maximă capacitate, astfel încât lucrările preconizate să fie executate în volum maximal posibil, cât mai ține vremea bună.

"Proiectul "Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic "Constantin Spătaru" din orașul Leova" este unul de anvergură, unic în felul său, în Republica Moldova, după valoarea investițiilor care urmează a fi realizate și a tehnologiilor și materialelor care se preconizează de a fi utilizate pentru a reduce emisiile de CO2 și a conserva energia termică, obținând astfel o economie esențială de resurse energetice și un confort termic sporit", a declarat Maria Culeșov, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Sud, mulțumind Uniunii Europene pentru investițiile făcute în infrastructura și economia Regiunii de Dezvoltare Sud din Republica Moldova.

În aceeași ordine de idei, Dorin Marin, directorul LT "Constantin Spătaru" se arată mulțumit de felul în care decurg lucrările și anunță cu entuziasm că, în rezultatul implementării măsurilor de eficiență energetică, se așteaptă că va fi obținută o economie de circa 65% a consumului de resurse energetice utilizate pentru încălzirea edificiului în perioada rece a anului.

Măsura investițională "Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic Constantin Spătaru" din orașul Leova" este finanțată de către Uniunea Europeană, în cooperare cu proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova", care este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova), în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ).