Prima   -  Presa   -  Noutăți - În premieră, în sudul țării, la Colibași, Cahul, localnicii vor utiliza apele uzate pentru irigarea serelor și grădinilor

În premieră, în sudul țării, la Colibași, Cahul, localnicii vor utiliza apele uzate pentru irigarea serelor și grădinilor

   
05.10.2020   1096 Accesări  

În premieră, în sudul țării, în satul Colibași din raionul Cahul va fi pilotată o metodă inovativă de utilizare a apelor uzate, după epurare, la irigarea grădinilor și serelor din localitate. Metoda inovativă de reutilizare a apelor uzate pentru irigarea grădinilor va fi practicată de colibășeni în cadrul proiectului "Cultura pentru un mediu sigur și protejat", implementat de Asociația Obștească "INTECO", în parteneriat cu Primăria satului Colibași. 

Lansarea proiectului "Cultura pentru un mediu sigur și protejat" a avut loc la finele lunii septembrie, 2020, în cadrul unei "mese rotunde" organizate la Colibași. 

Evenimentul a avut drept scop informarea comunității despre obiectivele și rezultatele scontate ale proiectului, la fel sensibilizarea cetățenilor și agenților economici din localitate privind impactul negativ al apelor uzate asupra mediului înconjurător.

Menționăm, că proiectul prevede pilotarea și implementarea în satul Colibași a unei metode inovative de utilizare a apelor uzate, care după epurare, fără impact negativ asupra mediului înconjurător, pot fi folosite la irigare. 

Astfel, pe exemplul Centrului Cultural Colibași, unde în cadrul proiectului vor fi construite blocuri sanitare moderne conectate la stația de epurare de tip ECOLOGIC, cetățeni, dar și agenții economici, vor fi îndemnați să adere la acest proiect, promovând această metodă inovativă de utilizare a apelor uzate provenite din gospodăriile casnice, astfel, încât acestea să fie folosite la irigarea grădinilor și serelor din localitate.

Victoria Matveev, coordonatoarea proiectului, a informat cetățenii și agenții economici din satul Colibași despre beneficiile acestei metode, dar și despre posibilitatea de instalare a stației de tip ecologic în propria gospodărie. 

Proiectul "Cultura pentru un mediu sigur și protejat", implementat de Asociația Obștească "INTECO", în parteneriat cu Primăria satului Colibași, este parte a Programului de Granturi Locale lansat de Uniunea Europeană pentru organizațiile societății civile din Regiunea de Dezvoltare Sud a Republicii Moldova.

Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Partenerul proiectului pentru Regiunea Sud este Centrul Regional de Asistență și Informare a Organizațiilor Neguvernamentale ”CONTACT-Cahul”.