Prima   -  Presa   -  Noutăți - Sisteme de alimentare cu apă îmbunătățite, cu suportul UE, în localitățile Iargara, Filipeni, Romanovca și Cupcui din raionul Leova

Sisteme de alimentare cu apă îmbunătățite, cu suportul UE, în localitățile Iargara, Filipeni, Romanovca și Cupcui din raionul Leova

   
06.04.2021   1665 Accesări  

Mai multe localități din raionul Leova vor beneficia de rețele de apă potabilă îmbunătățite mulțumită unui proiect sprijinit de Uniunea Europeană. Este vorba de localitățile Iargara, Filipeni, Romanovca și Cupcui din raionul Leova, unde actualmente se desfășoară lucrări de construcție a rețelelor de apeduct interne.

Rețeaua de apeduct, cu o lungime totală de 99 km, urmează a fi construită în cadrul proiectului investițional "Îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă a localităților Iargara, Filipeni, Romanovca și Cupcui din raionul Leova", implementat de ADR Sud cu suportul financiar al UE.

Lucrările de construcție a rețelei de apeduct în orașul Iargara sunt, actualmente, în plină desfășurare, în timp ce în localitățile Filipeni, Cupcui și Romanovca construcția rețelelor de distribuție a apei și branșarea consumatorilor la aceste rețele este, practic, finalizată.

Costul total al lucrărilor de construcție în cadrul proiectului dat este de peste 91 de milioane de lei, dintre care circa 10 mln. lei reprezintă contribuția locală a beneficiarilor.

În cadrul acestei măsuri investiționale, antreprenorul contractat, SRL "Polimer Gaz Conducte", urmează să mai construiască o stație de pompare a apei potabile și 5 instalații de dezinfectare a apei cu hipoclorit de sodiu. Proiectul prevede, de asemenea, branșarea a 3308 de consumatori la rețelele de distribuție a apei nou-construite.

În rezultatul implementării acestei măsuri investiționale, peste 10620 de cetățeni din localitățile Iargara, Filipeni, Romanovca şi Cupcui ale raionului Leova urmează să fie conectați la un sistem îmbunătățit și durabil de alimentare cu apă. 

Implementarea măsurilor de aprovizionare cu apă va contribui la modernizarea infrastructurii pentru furnizarea serviciilor de aprovizionare cu apă, sporirea ratei de conectare și accesului populației din localitățile sus-menționate la apă potabilă de calitate, îmbunătățind astfel condițiile de trai și menținând starea de sănătate ale acesteia.

Proiectul "Îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă a localităților Iargara, Filipeni, Romanovca și Cupcui din raionul Leova"este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de ADR Sud și proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova" (MSPL). Proiectul MSPL este finanțat de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementat de GIZ Moldova în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM).