Prima   -  Presa   -  Noutăți - Comisia de evaluare a Cererilor complete de finanțare, admise în etapa a II-a a Apelului competitiv de selectare a proiectelor de dezvoltare regională, cu finanțare din FNDR, s-a întrunit în ședință

Comisia de evaluare a Cererilor complete de finanțare, admise în etapa a II-a a Apelului competitiv de selectare a proiectelor de dezvoltare regională, cu finanțare din FNDR, s-a întrunit în ședință

   
23.04.2021   253 Accesări  

Astăzi, la sediul ADR Sud a fost demarată procedura de evaluare a Cererilor complete de finanțare, admise în cadrul Etapei a II-a a Apelului competitiv de selectare a proiectelor de dezvoltare regională pentru perioada 2021-2023, cu finanțare din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR).

Cele 21 de Cereri complete de finanțare depuse sunt evaluate din punct de vedere tehnic și financiar.

Comisia de evaluare este formată din șase membri, care reprezintă Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), Consiliul Regional pentru Dezvoltare (CRD) Sud și Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Sud. Procesul de evaluare se desfășoară atât în incinta ADR Sud, cât și în regim online.

Întruniți în ședință, membrii comisiei completează fișele de evaluare tehnică și financiară, fiecărui proiect fiindu-i atribuit un anumit punctaj conform grilei de evaluare. Cererile de finanțare sunt evaluate în funcție de criteriile: relevanța și contribuția la program, coerența și viabilitatea proiectului.

Ulterior, Consiliul Regional pentru Dezvoltare Sud urmează să aprobe pragul de acces a proiectelor în etapa următoare, în raport cu punctajul acumulat, după care lista proiectelor care vor trece de acest prag va fi remisă, spre examinare și evaluare, unei comisii interministeriale.

În cele din urmă, proiectele viabile selectate vor fi înaintate, spre aprobare, Consiliului Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale (CNCDR), după care acestea urmează să fie aprobate și incluse, prin Hotărâre de Guvern, în Documentul Unic de Program (DUP).

Atât proiectele incluse în DUP, inclusiv cele aprobate spre finanțare din sursele FNDR, cât și alte proiecte, care pot obține finanțare din alte surse, se vor regăsi în Programul Operațional Regional (POR) Sud.

Proiectele depuse în cadrul actualului Apel competitiv de selectare a proiectelor de dezvoltare regională corespund următoarelor Programe„Competitivitate", „Dezvoltare Urbană" și „Infrastructură Regională". 

Programul „Competitivitate" cuprinde următoarele domenii de intervenție: (1.1) Valorificarea infrastructurilor de afaceri; (1.2) Dezvoltarea mediului antreprenorial; (1.3) Sporirea atractivității turistice. Domeniul de intervenție disponibil pentru Apelul competitiv în cadrul Programului „Dezvoltare Urbană" este (2.3) Revitalizare urbană și dezvoltarea infrastructurii spațiilor publice. Programul „Infrastructură Regională" conține domeniul de intervenție (3.1) Aprovizionarea cu Apă și Sanitație.

Din cele 21 de cereri complete de finanțare, depuse la ADR Sud, în cadrul etapei a II-a a Apelului competitiv, 11 se adresează domeniului "Aprovizionare cu apă și sanitație", 6 - domeniului "Sporirea atractivități turistice", 2 - domeniului „Valorificarea infrastructurilor de afaceri", iar alte 2 țin de domeniul „Revitalizare urbană și dezvoltarea infrastructurii spațiilor". 

* * *

Apelul competitiv de selectare a proiectelor de dezvoltare regională a fost lansat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului în luna august 2020, cu scopul de a stimula inițiativele care contribuie cel mai eficient la implementarea politicii de dezvoltare regională. Eligibile pentru participare au fost autoritățile publice locale de nivelurile I și II, instituțiile publice și alte entități de drept public, precum și entitățile de drept privat (agenți economici) și organizațiile neguvernamentale din Regiunea de Dezvoltare Sud, care cuprinde raioanele Ștefan Vodă, Căușeni, Cimișlia, Basarabeasca, Leova, Cantemir, Cahul și Taraclia.