Prima   -  Presa   -  Noutăți - A avut loc ședința Comitetului Director al Proiectului ”Renașterea meșteșugurilor populare autentice – moștenire culturală comună ca punct focal pentru dezvoltarea economică și turistică durabilă”

A avut loc ședința Comitetului Director al Proiectului ”Renașterea meșteșugurilor populare autentice – moștenire culturală comună ca punct focal pentru dezvoltarea economică și turistică durabilă”

   
28.04.2021   294 Accesări  

Marți, 27 aprilie 2021, a avut loc cea de-a 2-a ședință a Comitetului Director al Proiectului "Renașterea meșteșugurilor populare autentice - moștenire culturală comună ca punct focal pentru dezvoltarea economică și turistică durabilă", finanțat de Uniunea Europeană, în cadrul Programului Operațional Comun România - Republica Moldova 2014-2020, prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate (ENI).

 Scopul acestui eveniment a fost revizuirea progreselor înregistrate în  cadrul proiectului și discutarea rezultatelor, dar și a provocărilor întâmpinate. De asemenea, în cadrul evenimentului, experți etnografi din ambele țări partenere - România și Republica Moldova - au prezentat Raportul etnografic privind „Starea meșteșugurilor tradiționale în Regiunea de Dezvoltare Sud a Republicii Moldova și județele Vaslui și Galați, România", elaborat în cadrul proiectului nominalizat.

La ședință a participat echipa de proiect compusă din reprezentanți ai Agenției de Dezvoltare Regională Sud - beneficiar principal al proiectului, precum și reprezentanți ai Asociației „ART - Meșteșugurile Prutului" din Iași, România, beneficiar  local  al proiectului. De asemenea, cu titlu de invitați, la ședința Comitetului Director al proiectului au participat șefii direcțiilor/secțiilor cultură din raioanele Cimișlia, Cahul, Cantemir, Căușeni, Leova și Ștefan Vodă.

În deschiderea ședinței, dna Viorica Cuțitaru, manager al proiectului transfrontalier "Renașterea meșteșugurilor populare autentice - moștenire culturală comună ca punct focal pentru dezvoltarea economică și turistică durabilă",  a subliniat importanța  cooperării strânse între parteneri și a vorbit despre gradul de realizare a deciziilor aprobate în cadrul ședinței precedente a Comitetului Director al proiectului. Dna Cuțitaru s-a referit la  deciziile privind aprobarea  draft-ului Planului de informare și Comunicare, a  siglei ș sloganului proiectului.

În cadrul ședinței CDP, au fost discutate progresele înregistrate în perioada de  raportare decembrie 2020 - februarie 2021. În context, managerul de proiect a făcut o trecere în revistă a activităţilor realizate în ultimele 3 luni în cadrul proiectului, menționând că a fost finalizată activitatea  de cartografiere a meșterilor din sudul Moldovei de pe ambele părți ale Prutului (România și Republica Moldova), care s-a soldat cu crearea unei baze de date comune privind meșterii populari  identificați, elaborarea unui Raport etnografic privind starea meșteșugurilor tradiționale în Regiunea de Dezvoltare Sud a Republicii Moldova și județele Vaslui și Galați, România și a unui Raport privind evaluarea necesităților meșterilor populari.  

Dna Viorica Cuțitaru a mulțumit experților pentru realizările obținute până acum, menționând că a fost elaborat și consultat cu autoritatea de management draft-ul roll-upului și abțibildurilor necesare de elaborat în cadrul proiectului, s-a lucrat asupra formatului Catalogului meșterilor populari, se elaborează termenii de referință pentru contractarea serviciilor de elaborare a site-ului proiectului.

În cele ce urmează, etnografii Marina Miron (Republca Moldova) și Victor Munteanu (România) au prezentat "Raportul etnografic „Starea meșteșugurilor tradiționale în Regiunea de Dezvoltare Sud a Republicii Moldova și județele Vaslui și Galați, România". La rândul lor, responsabilii din domeniul cultură din cele 6 raioane ale Regiunii Sud s-au expus pe marginea raportului și au venit cu unele sugestii și completări.

Precizăm că obiectivul general al proiectului "Renașterea meșteșugurilor populare autentice - moștenire culturală comună ca punct focal pentru dezvoltarea economică și turistică durabilă" urmărește îmbunătățirea potențialului turistic din regiunea de sud a zonei transfrontaliere cu o nouă activitate economică legată de meșteșugurile tradiționale, ca modalitate de creștere a veniturilor din activitățile turistice și de păstrare a codului genetic al identității naționale a comunităților de pe ambele maluri ale Prutului care au mostenit tezaurul cultural comun datorat evoluției istorice.

Valoarea totală a proiectului este de 110.430 euro, din care contribuția Uniunii Europene este de 99.387 euro, iar celelalte 10% reprezintă co-finanțarea partenerilor din proiect.

Perioada de implementare a proiectului este de 16 luni, începând cu data de 25.06.2020.

*****************************************************************

Proiectul Renașterea meșteșugurilor populare autentice - moștenire culturală comună ca punct focal pentru dezvoltarea economică și turistică durabilă" este finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului Operațional Comun România - Republica Moldova, 2014 - 2020, prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate (ENI),  și implementat de Agenția de Dezvoltare Regională Sud  în parteneriat cu Asociația  „ART - Meșteșugurile Prutului" din Iași, România.