Prima   -  Presa   -  Noutăți - Prezentarea Raportului etnografic „Starea meșteșugurilor tradiționale în Regiunea de Dezvoltare Sud a Republicii Moldova și județele Vaslui și Galați, România”

Prezentarea Raportului etnografic „Starea meșteșugurilor tradiționale în Regiunea de Dezvoltare Sud a Republicii Moldova și județele Vaslui și Galați, România”

   
23.06.2021   285 Accesări  

Agenția de Dezvoltare Regională Sud din Republica Moldova, în calitate de Beneficiar Lider, în parteneriat cu Asociația „ART - Meșteșugurile Prutului" din Iași, România, în calitate de beneficiar partener, prezintă Raportul etnografic „Starea meșteșugurilor tradiționale în Regiunea de Dezvoltare Sud a Republicii Moldova și județele Vaslui și Galați, România", realizat în cadrul proiectului "Renașterea meșteșugurilor populare autentice - moștenire culturală comună ca punct focal pentru dezvoltarea economică și turistică durabilă", cod 2SOFT/2.1/113, implementat în cadrul Programului Operațional Comun România-Republica Moldova, 2014 - 2020, prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate (ENI).

Obiectivul general al proiectului urmărește: îmbunătățirea potențialului turistic din regiunea de sud a zonei transfrontaliere cu o nouă activitate economică legată de meșteșugurile tradiționale, ca modalitate de creștere a veniturilor din activitățile turistice și de păstrare a codului genetic al identității naționale a comunităților de pe ambele maluri ale Prutului care au mostenit tezaurul cultural comun datorat evoluției istorice.

Principalele activități propuse în proiect se referă la: cooperarea transfrontalieră sporită între 3 entități organizaționale din Republica Moldova și România pentru promovarea valorii culturale comune ca atracție turistică și pentru transferul între generații a patrimoniului cultural tradițional ( minim 4 activități); promovarea spiritului asociativ a minimum 10 meșteri populari din Regiunea de Dezvoltare Sud a Republicii Moldova și 10 meșteri populari din județele Vaslui și Galati, România, precum și cultura parteneriatului pe lanțul valoric (hoteluri, pensiuni, agenții de turism, etc) pentru valorificarea economică a meșteșugurilor tradiționale și creșterea atractivității turismului în zona transfrontalieră.

Pentru realizarea cu succes a activităților sus-menționate, în perioada septembrie - decembrie 2020 au fost efectuate vizite la domiciliul a 64 meșteri populari necunoscuți din zona transfrontalieră. În urma chestionarelor completate, precum și discuțiilor purtate cu meșterii populari vizitați, au fost colectate informații valoroase despre starea meșteșugurilor în Regiunea de Dezvoltare Sud, Moldova și în județele Galați și Vaslui, România, care au stat la baza Raportului etnografic realizat în comun de experții-etnografi dr. în istorie Marina Miron (Republica Moldova) și Victor Munteanu (Iași, România). Această analiză aprofundată este însoțită de informații despre istoria meșteșugurilor tradiționale din arealul de cercetare, materia primă folosită pentru dezvoltarea acestora și despre produsele în sine. Elaborarea raportului etnografic s-a desfășurat în perioada ianuarie-aprilie 2021. Informația colectată și analizată în acest studiu servește drept sursă pentru crearea bazei de date generalizate și a Hărții meșteșugurilor tradiționale și meșterilor populari din arealul proiectului.

Varianta electronică a Studiului etnografic este disponibilă pe site-ul Agenției de Dezvoltare Regională Sud la adresa: http://adrsud.md/public/files/Raport_etnografic_RD_SUD_RO_final_28.04.21.pdf.  

Informații suplimentare despre proiect se pot obține la sediul beneficiarilor proiectului:

În Republica Moldova: Agenția de Dezvoltare Regională Sud, e-mail: adrsud@gmail.com, web: www.adrsud.md, persoana de contact: Cuțitaru Viorica, tel. +37367472274;

În România: Asociația „ART - Meșteșugurile Prutului", Iași, România, e-mail: mestesugurile.prutului@gmail.com, pagina facebook:  https://www.facebook.com/Afacere.Renastere.Traditie,   persoana de contact: Silvia Cozmîncă, tel. +40741217734.

Data: 23.06.2021

Viorica Cuțitaru, manager proiect