Prima   -  Presa   -  Noutăți - Peste 12000 de cetățeni din localitățile Iargara, Filipeni, Romanovca şi Cupcui ale raionului Leova vor beneficia de servicii de apă îmbunătățite

Peste 12000 de cetățeni din localitățile Iargara, Filipeni, Romanovca şi Cupcui ale raionului Leova vor beneficia de servicii de apă îmbunătățite

   
28.06.2021   303 Accesări  

Grație sprijinului oferit de Uniunea Europeană, mai multe localități din raionul Leova vor beneficia de acces durabil la servicii de alimentare apă potabilă îmbunătățite. Este vorba de localitățile Iargara, Filipeni, Romanovca și Cupcui din raionul Leova, unde actualmente se desfășoară lucrări de construcție a rețelelor de apeduct interne. 

Rețeaua de apeduct, cu o lungime totală de 99 km, este construită în cadrul proiectului investițional "Îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă a localităților Iargara, Filipeni, Romanovca și Cupcui din raionul Leova", implementat de ADR Sud cu suportul financiar al UE. Lucrările de construcție în cadrul proiectului dat au demarat la finele lunii septembrie a anului 2020. Până la moment, a fost finalizată construcția a 86,5 km de rețea, aceasta fiind realizată în proporție de 87,5%.

Costul total al lucrărilor de construcție în cadrul proiectului "Îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă a localităților Iargara, Filipeni, Romanovca și Cupcui din raionul Leova" este de peste 91 de milioane de lei, dintre care circa 10 milioane de lei reprezintă contribuția locală a beneficiarilor.

În cadrul acestei măsuri investiționale, antreprenorul contractat, SRL "Polimer Gaz Conducte", a mai construit 2 rezervoare de apă și 5 instalații de dezinfectare a apei cu hipoclorit de sodiu. Proiectul prevede, de asemenea, branșarea a 3409 de consumatori la rețelele de distribuție a apei nou-construite, dintre care 2983 de conexiuni au fost deja realizate.

În rezultatul implementării acestei măsuri investiționale, se așteaptă ca 12100 de cetățeni din localitățile Iargara, Filipeni, Romanovca şi Cupcui ale raionului Leova să beneficieze de un acces îmbunătățit și durabil la servicii de alimentare cu apă. 

Implementarea măsurilor de aprovizionare cu apă va contribui la modernizarea infrastructurii pentru furnizarea serviciilor de aprovizionare cu apă, sporirea ratei de conectare și accesului populației din localitățile sus-menționate la apă potabilă de calitate, îmbunătățind astfel condițiile de trai și menținând starea de sănătate ale acesteia.

Proiectul "Îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă a localităților Iargara, Filipeni, Romanovca și Cupcui din raionul Leova"este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de ADR Sud și proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova" (MSPL). Proiectul MSPL este finanțat de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementat de GIZ Moldova în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM).