Prima   -  Presa   -  Noutăți - Agenția de Dezvoltare Regională Sud și Primăria orașului Cimișlia identifică noi perspective de cooperare

Agenția de Dezvoltare Regională Sud și Primăria orașului Cimișlia identifică noi perspective de cooperare

   
07.09.2021   871 Accesări  

Echipa Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Sud, în frunte cu Dna Olga Gorban, a avut parte, astăzi, de o întrevedere cu primarul orașului Cimișlia, Dl Sergiu Andronachi, și cu Doamna viceprimar, Olga Zlati. În cadrul acesteia, șefii administrației publice locale de nivelul I și responsabili din cadrul instituției de dezvoltare regională au discutat despre proiectele investiționale implementate de Primăria orașului Cimișla, despre intențiile și planurile de viitor ale administrației locale.

Discuția a fost una sinceră și productivă, și s-a axat, în mod special, pe nevoia de investiții, de implicare și identificare de noi oportunități pentru dezvoltare. Părțile au stabilit de comun acord să-și unească eforturile pentru a atrage investiții și contribui astfel la dezvoltarea socio-economică a centrului de reședință al Regiunii de Dezvoltare Sud.

În cadrul aceleiași întrevederi, reprezentanții ADR Sud au aflat despre intenția administrației orașului Cimișlia de a organiza, în parteneriat cu partenerii din România, un forumeconomic italo-moldo-român în urbe. Evenimentul este preconizat să se desfășoare în data de 24 septembrie a anului curent, scopul principal al acestuia fiind atragerea rezidenților străini în Parcul Industrial Cimișlia.

Primarul de Cimișlia, Sergiu Andronachi, a menționat că inițiativa organizării forumului îi aparține directorului executiv al Asociației Euroregiunea Siret-Prut-Nistru, Dlui Mircea Cosma, un bun și vechi prieten al orașului și raionului Cimișlia, care crede cu toată certitudinea că un astfel de eveniment ambițios, în cadrul căruia agenții economici din cele trei țări vor examina posibilitățile reale de dezvoltare și intensificare a cooperarii reciproce, ar putea servi drept imbold pentru dezvoltarea Parcului Industrial Cimișlia, piatra de temelie a căruia a fost pusă încă la 28 august 2013. Or, potrivit domniei sale, un astfel de proiect ambițios precum este Parcul Industrial Cimișlia are nevoie de o abordare la fel de ambițioasă, care s-ar solda, în final, cu o investiție serioasă de forță umană și resurse financiare.

"Dezvoltarea și punerea în funcțiune „la maxime turații" a Parcului Industrial înseamnă crearea mai multor locuri de muncă sofisticate, bine plătite nu doar la Cimișlia, ci în întreaga Regiune de Dezvoltare Sud. Parcul este gândit în special pentru procesarea produselor agricole, dar sunt bineveniți inclusiv agenți economici din alte domenii competitive, care ar aduce o plus valoare și o creștere economică atât orașului de reședință al regiunii sud, cât și acesteia în ansamblu, a declarat primarul de Cimișlia, Sergiu Andronachi.

La rândul său, directorul ADR Sud, Dna Olga Gorban, a salutat inițiativele frumoase ale Primăriei orașului Cimișlia și și-a arătat deschiderea și disponibilitatea de a oferi consultanța și sprijinul necesar în susținerea administrației publice locale ale orașului Cimișlia în vederea identificării finanțării pentru realizarea proiectelor ce țin de dezvoltarea infrastructurii de apă și canalizare, de domeniul dezvoltării economice și a turismului în zonă.

"Mă bucur mult că am avut această întâlnire și vreau să îi mulțumesc domnului primar de Cimișlia pentru pentru deschidere și cooperare. Ne dorim cu toții drumuri bune, infrastructură modernă de apă și canalizare, vrem să sporim atractivitatea turistică și competitivitatea Regiunii de Dezvoltare Sud, dar toate acestea necesită eforturi comune, multă muncă, investiții, implicare și cooperare. Am convenit cu domnul primar să conlucrăm mai eficient, de acum încolo, pe această direcție și l-am asigurat că vom găsi soluții comune ca să ajutăm, oferind consultanța necesară din partea specialiștilor noștri, inclusiv prin identificare și atragere de fonduri și investiții pe sectoare vitale ca alimentarea cu apă și canalizare, dezvoltarea infrastructurilor de afaceri, eficiența energetică, turism, dezvoltare urbană și altele", a ținut să menționeze directorul ADR Sud, Dna Olga Gorban.