Prima   -  Presa   -  Noutăți - Granturi pentru activitățile de antreprenoriat social

Granturi pentru activitățile de antreprenoriat social

   
27.09.2021   440 Accesări  

Fundația Est-Europeană, cu sprijinul Uniunii Europene și al Suediei, anunță Concursul de granturi pentru susținerea  activităților de antreprenoriat social.

Începând cu 1 februarie 2021, cu susținerea financiară a Uniunii Europene și cofinanțarea din partea Suediei, Fundația Est-Europeană în parteneriat cu Asociația Businessului European și Centrul Contact implementează proiectul „Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică incluzivă și durabilă a țării".

Proiectul, cu durata de 40 de luni, are ca obiectiv să contribuie la dezvoltarea economică a Republicii Moldova prin implicarea activă a societății civile și altor părți interesate, ținând cont de prevederile Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, care cuprinde Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător.

Una dintre activitățile proiectului presupune crearea  întreprinderilor sociale sau dezvoltarea celor existente, în vederea sporirii oportunităților de integrare a grupurilor vulnerabile pe piața muncii și crearea soluțiilor pentru dezvoltarea pe termen lung a comunităților.

Programul de granturi are drept scop susținerea organizațiilor societății civile în vederea creării și/sau dezvoltării afacerilor sociale țintite să creeze locuri muncă și oportunități de integrare social-profesională a grupurilor vulnerabile, care va contribui ulterior la bunăstarea cetățenilor și a comunităților.

Prin intermediul granturilor vor fi susținute următoarele activități:

  • Crearea întreprinderilor sociale viabile și profitabile, care vor asigura reinvestirea profitului în afacerea de antreprenorial social până la atingerea pragului optim de rentabilitate. Ulterior, profitul va fi direcționat spre susținerea directă a grupurilor defavorizate și soluționarea problemelor sociale asociate cu aceste grupuri. Ideea de afacere trebuie să răspundă unei nevoi sociale persistente în comunitate/regiune și va conduce la soluționarea acesteia sau în carul întreprinderii vor fi angajate persoane din categorii defavorizate (persoane cu necesități speciale, femei din spațiul rural, tineri șomeri, minorități etnice, persoane eliberate din instituțiile de detenție, etc.).
  • Dezvoltarea întreprinderilor sociale care aduc beneficii directe grupurilor defavorizate, ca exemplu persoane cu necesități speciale, femei din spațiul rural, tineri șomeri, minorități etnice, persoane eliberate din instituțiile de detenție, etc. sau soluționează problemele sociale asociate cu aceste grupuri.

Suma totală disponibilă pentru acest concurs de granturi este de 525 000 EUR. Suma maximă oferită per proiect nu va depăși 35 000 EUR.

Perioada de implementare a proiectelor, finanțate în cadrul acestui concurs de granturi, va fi minim de 20 de luni, dar nu va depăși 24 luni.

Întrebările privind acest concurs pot fi trimise la concurs@eef.md cu subiectul Întrebare concurs de granturi antreprenoriat social până la data de 07 octombrie 2021.

În perioada 11-15 octombrie 2021 vor fi organizate sesiuni de informare. Pentru înregistrarea la sesiunea de informare vă rugăm să vă înregistrați în prealabil completând Formular de înregistrare.

Propunerile de proiect cu subiectul „Concurs de granturi antreprenoriat social" vor fi transmise prin e-mail la adresa concurs@eef.md.

Data limită de depunere a propunerilor de proiect este 24 octombrie 2021, ora 23:59.

Pe acest link (în partea de jos a articolului) puteți descărca tot setul de materiale necesare pentru a participa la concurs.