Prima   -  Presa   -  Noutăți - La Cimişlia s-a desfășurat cea de-a V-a ediție a Festivalul-târg "Mioriţă Laie-Bucălaie"

La Cimişlia s-a desfășurat cea de-a V-a ediție a Festivalul-târg "Mioriţă Laie-Bucălaie"

   
08.11.2021   318 Accesări  

„Mioriţă Laie-Bucălaie" este genericul unui festival internațional de excepție care s-a desfăşurat, în zilele de 6 și 7 noiembrie, la Cimişlia. Evenimentul a fost organizat de Federaţia Naţională a Crescătorilor de Ovine şi Caprine din Republica Moldova în parteneriat cu Primăria orașului Cimișlia și a avut drept scop promovarea îndeletnicirilor, tradiţiilor şi obiceiurilor caracteristice regiunii de sud a ţării, în special a oieritului și căprăritului.

Agenda festivalului a fost una consistentă și a inclus, mai întâi de toate, o expoziţie-târg de animale, în special de oi şi capre, un târg al meșterilor populari din regiunea sud, dar și din alte regiuni ale țării, precum şi o conferinţă internaţională cu tema „Bunele practici de la noi". În cadrul acesteia, crescători şi producători din regiune şi de peste hotare, oameni de ştiinţă au discutat despre ultimele noutăţi și tendințe înregistrate în domeniul oieritului și căprăritului.

La festival au participat crescători de ovine și caprine nu doar din țara noastră, ci și din Kazahstan, Kârgâzstan, Ucraina și România.

De asemenea, au fost organizate competiţii sportive cu specific naţional, cum ar fi screlele, oina, tragerea otgonului, trânta. Participanţii s-au întrecut la cea mai bună pocnitură din bici, la aruncatul sacului cu paie, cel mai puternic şuierat ş.a.

În cadrul festivalului au avut loc concursuri culinare la cele mai bune specialităţi tradiţionale: brânză de oi şi de capre, pastramă, murături, mămăligă, fiertură, colaci, plăcinte, cârnaţi etc.

Pe lângă oi și capre, la festival au fost expuse și alte produse cum ar fi căciuli, cojoace, opinci sau clopoței.

Evenimentul a culminat cu un concert de zile mari susținut de Lupii lui Alex Calancea, de interpreții de muzică populară Lenuța Gheorghiță și Gabriel Nebunu. În scenă au evoluat și ansamblurile de muzică populară și dansuri populare "Cimișarii", "Legenda", "Brâuleț" ș.a.

Organizarea și desfășurarea festivalului „Mioriţă Laie-Bucălaie", care în anul curent s-a aflat la cea de-a cincea ediţie, a fost posibilă grație contribuției consistente a Primăriei orașului Cimișlia, care a alocat în acest scop circa 170 de mii de lei.