Prima   -  Presa   -  Noutăți - Guvernul Germaniei va oferi Republicii Moldova 34,5 milioane de euro în perioada 2021-2022

Guvernul Germaniei va oferi Republicii Moldova 34,5 milioane de euro în perioada 2021-2022

   
26.11.2021   767 Accesări  

Guvernul Germaniei și-a asumat să pună la dispoziția Guvernului Moldovei o sumă totală de 34,5 milioane euro în perioada 2021-2022. Aceasta include 23 de milioane euro pentru proiecte de cooperare financiară și 11,5 milioane euro pentru proiecte de cooperare tehnică. Subiectul a fost enunțat în cadrul negocierilor privind cooperarea pentru dezvoltare între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Federale Germania, care au avut loc în format virtual la Chișinău, Berlin și Bonn pe 25 noiembrie 2021.

Potrivit unui comunicat de presă al Ambasadei Germaniei, cooperarea viitoare dintre Republica Moldova și Republica Federală Germania se va concentra pe două domenii prioritare: „Formarea profesională și creșterea durabilă pentru locuri de muncă decente", incluzând învățământul și practica tehnică, vocațională precum și dezvoltarea sectoarelor privat și financiar; „Responsabilitate pentru planeta noastră - climă și energie", incluzând dezvoltarea urbană și municipală.

Cooperarea germană se va concentra pe îmbunătățirea serviciilor publice prestate populației, precum sunt aprovizionarea cu apă și managementul apelor reziduale. Totodată, prin promovarea întreprinderilor locale și prin atragerea noilor investitori, urmează a fi create mai multe locuri de muncă bine plătite și oportunități economice.

Germania susține că își va continua angajamentul în domeniul bunei guvernanțe prin susținerea proceselor importante de reformă și lupta împotriva corupției punând la dispoziție expertiză în politici publice. Suplimentar acestei cooperări, Guvernul Germaniei a pus deja la dispoziția Republicii Moldova suport în sumă de peste 17 milioane de euro în vederea depășirii crizei pandemice.

Partea germană a subliniat că va continua să susțină Republica Moldova în cadrul cooperării bilaterale pentru dezvoltare. „Scopul nostru comun rămâne a fi îmbunătățirea condițiilor socioeconomice și a vieților oamenilor din Republica Moldova", se menționează în document.

În cadrul discuțiilor, ambele delegații au subliniat importanța valorilor europene comune ca bază a cooperării bilaterale de succes. Partea moldovenească a accentuat că implementarea Acordului de Asociere, precum și a ZLSAC sunt priorități ale programului de guvernare.

În ultimii 28 de ani, cooperarea germano-moldavă pentru dezvoltare a contribuit cu succes la îmbunătățirea vieții oamenilor din Moldova. Din 1993 volumul total al cooperării tehnice și financiare bilaterale pus direct la dispoziția Republicii Moldova de către Guvernul Germaniei se cifrează la 154,7 de milioane euro.