Prima   -  Presa   -  Noutăți - A fost aprobat Acordul interguvernamental dintre Republica Moldova și România privind renovarea podului rutier peste râul Prut Giurgiulești-Galați

A fost aprobat Acordul interguvernamental dintre Republica Moldova și România privind renovarea podului rutier peste râul Prut Giurgiulești-Galați

   
23.02.2022   240 Accesări  

Este vorba despre un acord interguvernamental privind aspectele tehnice, financiare, juridice și organizatorice legate de consolidarea podului rutier peste Prut, care a fost semnat la Chișinău la 11 februarie.

Viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat că podul rutier de frontieră peste râul Prut, între Giurgiulești-Galați, a fost construit în anul 1949. O expertiză efectuată în anul 2014 a arătat un stadiu avansat de degradare, ceea ce ar putea duce la închiderea punctului de trecere a frontierei Giurgiulești-Galați, iar cel mai apropiat punct de trecere a frontierei se află la circa 65 km distanță, în zona Cahul - Oancea.

În cadrul unei ședințe comune a guvernelor Republicii Moldova și României, care a avut loc la București la 22 noiembrie 2018, s-a decis repararea podului Giurgiulești-Galați. Ca urmare a acestor discuții, la ședința Grupului de lucru interministerial mixt, care a avut loc la București la 23 iulie 2019, acest obiect a fost inclus în lista proiectelor prioritare ale cooperării moldo-române.

Partea română a pregătit și înaintat Guvernului Republicii Moldova un proiect de acord privind aspectele tehnice, financiare, juridice și instituționale legate de consolidarea podului rutier de frontieră Giurgiulești - Galați. Acordul are drept scop asigurarea consolidării podului rutier, care leagă infrastructura rutieră dintre cele două state, pe următoarele drumuri: drumul național M3 Chișinău-Comrat-Giurgiulești - frontiera cu România și pe teritoriul României.

Andrei Spînu a precizat că acest pod a fost reabilitat încă de la sfârșitul anului 2021, iar circulația pe pod a fost reluată pe ambele sensuri. Cu toate acestea, unele lucrări trebuie încă finalizate, iar semnarea acordului menționat mai sus va contribui la acest lucru.