Prima   -  Presa   -  Noutăți - ADR Sud și MIDR au organizat o sesiune de informare privind modul și condițiile de participare la Concursul de propuneri de proiecte pentru dezvoltare locală

ADR Sud și MIDR au organizat o sesiune de informare privind modul și condițiile de participare la Concursul de propuneri de proiecte pentru dezvoltare locală

   
23.03.2022   283 Accesări  

Astăzi, 23 martie a.c., în sala de ședințe a Consiliului Raional Cimișlia, Agenția de Dezvoltare Regională Sud, în parteneriat cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, au desfășurat o sesiune de informare privind modul și condițiile de participare la Concursul de propuneri de proiecte pentru dezvoltare locală, desfășurat în cadrul Programului național de dezvoltare locală „Satul European".

La sesiune au participat autoritățile publice locale de nivelul I din raioanele Cimișlia și Basarabeasca, precum și specialiști în scrierea proiectelor și atragerea investițiilor din cadrul primăriilor, declarate eligibile în cadrul concursului de propuneri de proiecte pentru dezvoltare locală, lansat la 21martie 2022.

În debutul sesiunii, directorul interimar al ADR Sud, Ion Pînzari, a mulțumit primarilor pentru interesul manifestat în ceea ce privește concursul de proiecte pentru dezvoltare locală, desfășurat în cadrul Programului național de dezvoltare locală „Satul European", și a declarat că speră ca, și pe întreg parcursul desfășurării acestuia, autoritățile publice locale din raioanele Cimișlia și Basarabeasca, precum și din celelalte raioane ale Regiunii de Dezvoltare Sud, să fie la fel de active și să aplice proiecte viabile care vor contribui la dezvoltarea durabilă a localităților lor.

La rândul său, Sergiu Tăbăcaru, șef adjunct al Secției relații cu instituțiile de dezvoltare regională din cadrul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a informat asistența că, pentru anul 2022, circa 770 milioane de lei au fost alocate pentru dezvoltarea regională și locală. Iar o bună parte din acești bani - 470 de milioane lei, sunt orientați pentru îmbunătățirea infrastructurii tehnico-edilitare la nivel de localități, pentru construcția și renovarea școlilor și grădinițelor, a caselor de cultură, terenurilor de joacă pentru copii, a sălilor sportive, dar și pentru măsuri de eficientizare energetică a clădirilor publice.

Sergiu Tăbăcaru a puctat asupra faptului că toate aceste fonduri alocate pot fi folosite prin aplicarea la Concursul de propuneri de proiecte, anunțat în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală „Satul European", și a venit cu un îndemn către primari de a nu rata această oportunitate care le va permite să îmbunătățească aspectul și viața cetățenilor din localitățile pe care le administrează.

În cele ce urmează, directorul ADR Sud, reprezentantul MIDR și alți specialiști din cadrul Agenției au înformat primăriile despre faptul că acestea pot depune propuneri de proiecte pentru construcția sau modernizarea sistemelor de aprovizionare cu apă și canalizare, pentru renovarea grădinițelor, școlilor, caselor de cultură și a altor obiecte de infrastructură locală. De asemenea, APL I pot aplica cu propuneri de proiecte pentru dezvoltarea afacerilor locale sau de eficiență energetică. 

Primarii au fost informați cu referire la valorile-limită pentru fiecare proiect stabilite în Ghidul de aplicare al concursului și măsurile de finanțare eligibile, precum și despre faptul că solicitările de finanțare pot fi depuse în perioada 22 martie - 20 aprilie a.c. 

Dosarele cu cererile de finanțare, împreună cu documentele-suport, vor fi prezentate personal de către aplicanți la sediul Agenției de Dezvoltare Regională Sud.

Concomitent, primarilor le-a fost adus la cunoștință faptul că, în perioada dată, pot fi depuse dosarele cu Cererile de finanțare pentru obținerea cofinanțării proiectelor implementate din sursele de asistență externă. Dosarele vor putea fi depuse la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale la adresa: mun. Chișinău, Piața Marii Adunări Naționale, 1, pe tot parcursul anului 2022 (fără termen limită).

Informația completă despre Concurs, inclusiv documentele necesare pentru dosarul de participare, precum și modul de aplicare pentru obținerea finanțării, sunt descrise în Ghidul  de aplicare la Concursul de selectare a proiectelor pentru dezvoltare locală, care poate fi accesat aici: https://satuleuropean.gov.md/.

Detalii despre organizarea sesiunilor de informare pentru angajații autorităților publice locale de nivelul I se găsesc AICI.