Prima   -  Presa   -  Noutăți - Programul național de dezvoltare locală „Satul European” a ajuns la Leova și Taraclia. Primarii din aceste raioane au fost îndemnați să aplice cu propuneri de proiecte

Programul național de dezvoltare locală „Satul European” a ajuns la Leova și Taraclia. Primarii din aceste raioane au fost îndemnați să aplice cu propuneri de proiecte

   
28.03.2022   272 Accesări  

Agenția de Dezvoltare Regională Sud a organizat astăzi, la Leova și Taraclia, sesiuni de informare privind modul și condițiile de participare la Concursul de propuneri de proiecte pentru dezvoltare locală, desfășurat în cadrul Programului național de dezvoltare locală „Satul European". La sesiune au participat autoritățile publice locale de nivelul I din raioanele nominalizate.

Directorul interimar al ADR Sud, Ion Pînzari, împreună cu specialiștii instituției, au înformat primăriile din teritoriu despre faptul că, pentru anul 2022, s-a alocat un buget de circa 770 de milioane de lei pentru dezvoltarea regională și locală, dintre care
470 de milioane de lei vor fi virați pentru îmbunătățirea infrastructurii tehnico-edilitare la nivel de localități, pentru construcția și renovarea școlilor, grădinițelor, caselor de cultură, terenurilor de joacă, terenurilor și sălilor sportive și pentru măsuri de eficiență energetică.

Pentru a beneficia de aceste surse financiare, Ion Pînzari a atenționat APL de niveluI I că, până la 20 aprilie a.c., acestea pot depune propuneri de proiecte pentru construcția sau modernizarea sistemelor de aprovizionare cu apă și canalizare, pentru renovarea grădinițelor, școlilor, caselor de cultură și a altor obiecte de infrastructură locală. De asemenea, șeful ADR Sud a punctat asupra faptului că APL I pot aplica cu propuneri de proiecte pentru dezvoltarea afacerilor locale sau de eficiență energetică. 

În acest context, directorul interimar al ADR Sud a îndemnat edilii localităților din raioanele Leova și Taraclia să fie activi și să depună tot efortul pentru a atrage investiții în localitățile lor.

În cele ce urmează, de către specialiștii ADR Sud primarilor le-au fost aduse la cunoștință domeniile de intervenție și măsurile de finanțare eligibile în cadrul acestora, precum și valorile-limită pentru fiecare proiect, stabilite în Ghidul de aplicare al concursului. Astfel, edilii au putut afla exact ce sumă de bani vor putea accesa în dependență de domeniul de intervenție pe care îl vor considera prioritar și în cadrul căruia vor aplica cu proiecte.  

Concomitent, primarii au fost informați că pot depune și dosarele cu Cererile de finanțare pentru obținerea cofinanțării proiectelor implementate din sursele de asistență externă. Dosarele vor putea fi depuse la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale la adresa: mun. Chișinău, Piața Marii Adunări Naționale, 1, pe tot parcursul anului 2022 (fără termen limită).

Informația completă despre Concurs, inclusiv documentele necesare pentru dosarul de participare, precum și modul de aplicare pentru obținerea finanțării, sunt descrise în Ghidul  de aplicare la Concursul de selectare a proiectelor pentru dezvoltare locală, care poate fi accesat aici: https://satuleuropean.gov.md/.