Prima   -  Presa   -  Noutăți - Sesiuni finale de clarificare și totalizare, desfășurate de ADR Sud în cadrul Programului național de dezvoltare locală ”Satul European”

Sesiuni finale de clarificare și totalizare, desfășurate de ADR Sud în cadrul Programului național de dezvoltare locală ”Satul European”

   
11.04.2022   454 Accesări  

Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Sud a desfășurat astăzi, 11 aprilie 2022, două sesiuni de clarificare și totalizare pentru autoritățile publice locale de nivelul I din Regiunea de Dezvoltare Sud cu referire la modul și condițiile de participare în cadrul Concursului de propuneri de proiecte pentru dezvoltare locală, desfășurat în cadrul Programului național de dezvoltare locală „Satul European". Sesiunile au avut loc în format online și au reunit 134 de participanți interesați de concurs. 

La sesiunile finale de clarificare și totalizare au participat primari din raioanele Ștefan Vodă, Căușeni, Cimișlia, Leova, Cahul, Cantemir, Basarabeasca și Taraclia. 

În cadrul celor două runde de sesiuni de clarificare și totalizare, specialiștii ADR Sud au oferit părților interesate mai multe detalii cu referire la etapele de organizare a concursului pentru selectarea proiectelor de dezvoltare locală, măsurile eligibile și mecanismele de finanțare a proiectelor din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, completarea dosarelor de participare la concurs, a cererilor de finanțare și alte aspecte esențiale.

De asemenea, responsabilii din cadrul ADR Sud au acordat consultanță și au răspuns la întrebările adresate de primari în ceea ce privește participarea lor în cadrul Concursului de propuneri de proiecte pentru dezvoltare locală, aplicarea unor proiecte fezabile și bine argumentate, care ar corespunde întocmai criteriilor de selectare și domeniilor de intervenție pentru care din FNDRL se alocă finanțare.

Primăriile pot depune propuneri de proiecte pentru construcția sau modernizarea sistemelor de aprovizionare cu apă și canalizare, pentru renovarea grădinițelor, școlilor, caselor de cultură și a altor obiecte de infrastructură locală. Pot fi propuneri de proiecte pentru dezvoltarea afacerilor locale sau de eficiență energetică.

APL I interesate de actualul concurs urmează să depună solicitările de finanțare în perioada 22 martie - 20 aprilie a.c. Dosarele cu cererile de finanțare, împreună cu documentele-suport, vor fi prezentate personal de către aplicanți la sediul ADR Sud - bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 12, or. Cimișlia.

Totodată, APL I pot depune dosare cu Cererile de finanțare pentru obținerea cofinanțării proiectelor implementate din sursele de asistență externă. Dosarele vor putea fi depuse la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale la adresa: mun. Chișinău, Piața Marii Adunări Naționale, 1, pe tot parcursul anului 2022 (fără termen-limită).

În total, în perioada 22 martie -11 aprilie 2022, de la demararea Concursuluide propuneri de proiecte pentru dezvoltare locală, desfășurat în cadrul Programului național de dezvoltare locală "Satul European" și până în prezent, ADR Sud a desfășurat 9 sesiuni de informare și instruire pentru APL de nivelurile I din Regiunea de Dezvoltare Sud, în cadrul cărora au participat în total 369 de persoane interesate, dintre care 165 de primari.

Specialiștii ADR Sud vor continua să ofere APL I consultanță de luni până vineri, între orele 08.00 și 17.00, în vederea clarificării modului și condițiȚilor de participare la Concursul de propuneri de proiecte pentru dezvoltare locală. Date de contact pentru detalii: tel.: (241) 26286; e-mail: adrsud@adrsud.gov.md.

Informația completă despre Concurs, inclusiv documentele necesare pentru dosarul de participare, precum și modul de aplicare pentru obținerea finanțării sunt descrise în Ghidul de aplicare la Concursul de selectare a proiectelor pentru dezvoltare locală, care poate fi accesat aici: https://satuleuropean.gov.md/.