Prima   -  Presa   -  Noutăți - Sesiuni de informare desfășurate de ADR Sud în cadrul Concursului proiectelor de dezvoltare urbană, revitalizare economică și socială a orașelor din Regiunea de Dezvoltare Sud

Sesiuni de informare desfășurate de ADR Sud în cadrul Concursului proiectelor de dezvoltare urbană, revitalizare economică și socială a orașelor din Regiunea de Dezvoltare Sud

   
08.11.2022   194 Accesări  

În perioada 2-8 noiembrie 2022, Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Sud a desfășurat șase sesiuni de informare în cadrul Concursului pentru identificarea, evaluarea și aprobarea proiectelor de dezvoltare urbană, revitalizare economică și socială a orașelor din Regiunea de Dezvoltare Nord, propuse spre finanțare din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală (FNDRL). 

În cadrul celor cinci sesiuni de informare cu prezență fizică, desfășurate de specialiștii ADR Sud în municipiul Cahul și orașele Ștefan Vodă, Căușeni, Leova și Cimișlia, precum și în cadul celei de-a șasea sesiuni de informare online, organizate pentru toți aplicanții eligibili, au participat 26 de reprezentanți ai autorităților publice locale din orașul-pol de creștere și orașele care au aprobate Programe de revitalizare urbană (PRU) sau care sunt în proces de elaborare / actualizare a PRU.

Autoritățile administrației publice locale din municipiul Cahul și orașele Cimișlia, Leova, Ștefan Vodă și Căușeni au fost informate de specialiștii de la Agenția de Dezvoltare Regională Sud despre termenii și condițiile de participare la Concursul pentru identificarea, evaluarea și aprobarea proiectelor de dezvoltare urbană, revitalizare economică și socială a orașelor, propuse spre finanțare din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală.

Concursul a fost lansat de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova în data de 1 noiembrie 2022, în contextul implementării prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 916/2020 cu privire la aprobarea Programului național de dezvoltare a orașelor-poli de creștere.

Scopul Concursului de proiecte este de a susține accelerarea dezvoltării socio-economice a orașelor, în special a orașelor-poli de creștere, capabile să susțină dezvoltarea în zonele rurale proxime.

Prezentul concurs de selectare a proiectelor va fi realizat în cadrul a două apeluri lansate și desfășurate simultan conform prevederilor HG nr. 152/2022, și anume:

Apel pe listă - pentru proiectele ce vor fi finanțate în cadrul măsurilor:

  • Măsura 2.1 Conectivitate și mobilitate urbană;
  • Măsura 2.2 Competitivitate și susținerea activităților economice;
  • Măsura 2.4 Modernizarea infrastructurii tehnico-edilitare și a rețelelor de utilități publice.

Apel competitiv - pentru proiectele ce vor fi finanțate în cadrul măsurii:

  • Măsura 2.3 Revitalizare urbană și dezvoltarea infrastructurii spațiilor publice.

În prezent, în Regiunea de Dezvoltare Sud doar orașul Căușeni dispune de un Program de Revitalizare Urbană aprobat, iar municipiul Cahul și orașele Cimișlia, Cahul, Leova se află în proces de elaborare / actualizare a PRU.

De asemenea, în orașul-pol de creștere Cahul este instituționalizată și consolidată Unitatea de implementare a proiectelor (UIP).

Aceste activități se desfășoară în cadrul unui proiect implementat de ADR Sud și finanțat de Polish Aid prin intermediul Solidarity Fund PL in Moldova.

Mai multe informații despre organizarea Concursului pentru identificarea, evaluarea și aprobarea proiectelor de dezvoltare urbană, revitalizare economică și socială a orașelor propuse spre finanțare din FNDR, se găsesc pe site-ul ADR Sud.