Prima   -  Presa   -  Noutăți - Moldova și Letonia intensifică relațiile de colaborare în domeniul dezvoltării regionale

Moldova și Letonia intensifică relațiile de colaborare în domeniul dezvoltării regionale

   
16.06.2023   2054 Accesări  

Republica Moldova va beneficia de expertiză și asistență din partea Republicii Letonia pentru elaborarea și implementarea politicilor de dezvoltare regională. Acestea vor fi acordate în baza unui Memorandum de înțelegere, semnat astăzi de către ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Lilia Dabija și ministrul Protecției Mediului și Dezvoltării Regionale al Letoniei, Māris Sprindžuks.

Prin semnarea documentului, părțile își propun să promoveze dezvoltarea relațiilor de parteneriat pentru a consolida cooperarea între regiunile și administrațiile publice locale, precum și între instituțiile responsabile de elaborarea și implementarea politicii regionale naționale din Letoniei și Republica Moldova.

Colaborarea moldo-letonă vizează mai multe aspecte ce țin de dezvoltarea regională, și anume:

  • promovarea dezvoltării economice regionale și a mediului de afaceri;
    îmbunătățirea eficienței serviciilor publice locale;
    consolidarea capacităților administrației publice locale;
    elaborarea, coordonarea și monitorizarea politicilor de dezvoltare regională;
    planificarea și atragerea fondurilor europene, precum și îmbunătățirea competitivității regiunilor;
    cooperarea transfrontalieră, schimbul de experiență și practici în domeniul implementării programelor de vecinătate ale Uniunii Europene.

În acest sens, sunt preconizate ateliere de lucru specializate, vizite ministeriale reciproce de nivel înalt și ale experților în domeniul dezvoltării regionale, intensificarea schimbului de informații privind posibilitățile de elaborare și implementare a proiectelor în cadrul instrumentelor de finanțare europene etc.