Prima   -  Presa   -  Noutăți - Consiliul Regional pentru Dezvoltare Sud s-a întrunit în cea de-a doua ședință din acest an

Consiliul Regional pentru Dezvoltare Sud s-a întrunit în cea de-a doua ședință din acest an

   
22.09.2023   988 Accesări  

În data de 20 septembrie 2023, s-a desfășurat a doua ședință ordinară a Consiliului Regional pentru Dezvoltare Sud (CRD Sud), eveniment coordonat de Agenția de Dezvoltare Regională Sud (ADR Sud) sub egida Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR).

Președintele CRD Sud, Dl Nicolae Dunas, președinte al raionului Cahul, a deschis ședința și a asigurat o atmosferă de dialog constructiv.

În debutul sesiunii, doamna Ana Mardare, Secretar de Stat în cadrul MIDR, a formulat un mesaj de salut. Aceasta a pus accent pe deschiderea Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale către cooperare și a evidențiat necesitatea implicării continue și a suportului din partea membrilor CRD Sud în supervizarea și facilitarea implementării eficiente a proiectelor la nivel regional.

Directorul ADR Sud, domnul Nicolae Hristov, a reiterat importanța unui dialog constructiv și a colaborării strânse pentru a stimula dezvoltarea sustenabilă în cadrul Regiunii de Dezvoltare Sud.

Conform agendei stabilite, membrii Consiliului au analizat și aprobat Raportul de Progres referitor la punerea în aplicare a Programului Operațional Regional Sud pentru intervalul 2022-2024, cu accent pe semestrul I al anului 2023. A fost, de asemenea, revizuit și aprobat Planul de Implementare a aceluiași program.

Într-o notă suplimentară, consilierii au fost informați cu privire la stadiul proiectelor cuprinse în Documentul Unic de Program 2022-2024, finanțate din Fondul Național de Dezvoltare Regională și Locală (FNDRL). S-a discutat și despre progresul în ceea ce privește măsurile de investiții specifice pentru Regiunea de Dezvoltare Sud, finanțate în contextul unei inițiative a Uniunii Europene privind infrastructura de apă și canalizare, precum și eficientizarea energetică a clădirilor publice.

În concluzia ședinței, toate proiectele de decizie propuse au fost aprobate în unanimitate de membrii CRD Sud, marcând un avans semnificativ în direcția dezvoltării regionale.

Consiliul Regional pentru Dezvoltare Sud (CRD Sud) este structura regională deliberativă, fără personalitate juridică, constituită în vederea elaborării, coordonării și monitorizării politicii de dezvoltare regională la nivelul Regiunii de Dezvoltare Sud, formate din raioanele Ștefan Vodă, Căușeni, Cimișlia, Basarabeasca, Leova, Cahul, Cantemir și Taraclia. CRD Sud este alcătuit din președinții raioanelor componente și câte un reprezentant al asociațiilor de primari, societății civile și sectorului privat din fiecare raion al regiunii. Membrii CRD Sud își exercită atribuțiile cu titlu gratuit.