Prima   -  Presa   -  Noutăți - Cu suportul Uniunii Europene, peste 290 elevi și profesori de la Liceul Teoretic „Matei Basarab” din Basarabeasca beneficiază de condiții de studiu îmbunătățite

Cu suportul Uniunii Europene, peste 290 elevi și profesori de la Liceul Teoretic „Matei Basarab” din Basarabeasca beneficiază de condiții de studiu îmbunătățite

   
24.11.2023   160 Accesări  

Vineri, 24 noiembrie 2023, la Basarabeasca a avut loc inaugurarea proiectului finanțat de Uniunea Europeană privind sporirea eficienței energetice în cadrul Liceului Teoretic „Matei Basarab". La eveniment au participat Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, reprezentantul Ambasadei Germaniei în Republica Moldova, conducerea Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Sud, reprezentanți GIZ Moldova, autorități publice locale, reprezentanți ai companiei de construcții, locuitori ai orașului Basarabeasca și reprezentanți ai societății civile, precum și elevii și profesorii Liceului.

Andrei Spînu, Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: „O școală bună este o școală sigură, modernă, în care copiii se simt bine. Și asta am văzut astăzi aici, la Liceul Teoretic „Matei Basarab". Datorită suportului UE și al Guvernului Germaniei, acest liceu a fost asigurat cu energie regenerabilă prin instalarea a 35 de panouri fotovoltaice, a fost iluminată clădirea instituției și terenul aferent, a fost construită o cale de acces pentru persoanele cu dizabilități. Cei 266 de elevi, 18 profesori și 14 lucrători auxiliari activează acum într-un mediu confortabil și inclusiv, în condiții de învățământ europene."

Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova: "Eficientizarea energetică a clădirii Liceului „Matei Basarab" este un exemplu remarcabil de sustenabilitate și responsabilitate față de climă și mediu, prin reducerea amprentei sale de carbon. Ne bucurăm că prin eforturi comune am creat condiții mai bune de studiu și muncă pentru elevii, profesorii și personalul tehnic care învață și activează aici. Lucrările de modernizare a Liceului din Basarabeasca, precum instalarea de panouri solare, de sisteme mai bune de încălzire și ventilație, îmbunătățirea izolației, înlocuirea geamurilor și renovarea acoperișului, vor reduce consumul de energie cu peste 50% anual, ceea ce va permite economisirea de fonduri, care pot fi reinvestite în alte proiecte de dezvoltare a Liceului. Totodată, eficientizarea energetică contribuie pozitiv la parcursul Moldovei de aliniere la standardele UE privind protecția mediului și prevenirea schimbărilor climatice, în special în contextul avizului pozitiv al Comisiei Europene de începere a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană." 

Steffen Lohmann, șeful departamentului de cooperare pentru dezvoltare la Ambasada Germaniei: Îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor și ecologizarea producției de energie au fost pe bună dreptate identificate drept priorități ale actualului Guvern al Republicii Moldova. Germania și-a sporit recent asistența pentru Moldova în aceste domenii-cheie ale cooperării noastre pentru dezvoltare și se angajează să rămână un partener puternic pentru a promova tranziția energetică a Moldovei și integrarea în continuare în Uniunea Europeană în viitor. În Basarabeasca, ne bucurăm că ne-am unit forțele cu UE pentru a contribui la o utilizare mai eficientă a energiei, la generarea de energie regenerabilă și, în cele din urmă, la un mediu de învățare mai bun pentru elevii, profesorii și personalul de la Liceul Teoretic."

Nicolae Hristov, directorul ADR Sud„Astăzi, cu mare bucurie, marcăm inaugurarea Liceului Teoretic „Matei Basarab" din orașul Basarabeasca, renovat cu suportul financiar generos pe care ni l-a oferit Uniunea Europeană. Grație acestui suport consistent, locuitorii orașului Basarabeasca au acces la servicii educaționale de calitate prin sporirea eficienței energetice a liceului. În afară de acest important proiect implementat la Basarabeasca, Uniunea Europeană a finanțat încă trei proiecte în Regiunea de Dezvoltare Sud. Totodată, portofoliul proiectelor implementate de ADR Sud în cei aproape treisprezece ani de activitate a sa, numără șaisprezece proiecte. Mulțumim partenerilor europeni pentru suportul oferit la implementarea obiectivelor propuse. Mulțumim autorităților locale pentru implicare activă și contribuțiile financiare alocate."

Liceul Teoretic „Matei Basarab" a fost renovat și eficientizat energetic în urma realizării a 15 măsuri investiționale. Astfel, a fost termoizolată anvelopa clădirii (2 708 mp), clădirea a fost asigurată cu energie regenerabilă prin instalarea a 35 bucăți de panouri fotovoltaice, liceul și terenul aferent au fost iluminate (9 piloni și corpuri de iluminat de 32W). Încăperile liceului au fost asigurate cu sisteme de ventilare și anti-incendiu și inventar sanitar, a fost construită o cale de acces pentru persoanele cu necesități speciale, bucătăria instituției a fost modernizată și dotată cu echipament tehnic. Aceste lucrări au fost executate în perioada 2020-2021 de către SRL „Polimer Gaz Conducte".

Valoarea totală a proiectului „Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic „Matei Basarab" din orașul Basarabeasca constituie aproximativ 25,28 mil. lei, din care 25,08 mil. lei reprezintă finanțarea Uniunii Europene și 0,2 mil lei - cofinanțarea din partea Consiliului Raional Basarabeasca. În rezultatul implementării proiectului, consumul anual normat de energie la Liceul din orașul Basarabeasca s-a redus cu circa 286 MWh, iar emisiile anuale normate de CO2 - cu circa 62 tone. 

Informație de context:

Măsura investițională „Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic „Matei Basarab" este finanțată de Uniunea Europeană și implementată de Agenția de Dezvoltare Regională Sud în cadrul proiectului „Construcția infrastructurii de aprovizionare cu apă şi canalizare, precum şi de eficiență energetică în clădirile publice". Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova) în parteneriat cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Bugetul total al proiectului este de 39,8 milioane euro.

Pentru informații adiționale, vă rugăm să contactați:

Andrei Popușoi, șef Secție management integrat al proiectelor, Agenția de Dezvoltare Regională Sud.
tel: +373 24184090; e-mail:
andrei.popusoi@adrsud.gov.md

Elena Gurin, Directoarea Liceului Teoretic „Matei Basarab"
tel: +373 69195676, e-mail:
lt.mateibasarab@mail.ru

#UEpentruMoldova #ÎmpreunăMaiPuternici #EchipaEuropa