Prima   -  Presa   -  Noutăți - Vizită de inspectare a șantierului pentru proiectul modernizării SEAU din orașul Căușeni

Vizită de inspectare a șantierului pentru proiectul modernizării SEAU din orașul Căușeni

   
13.06.2024   584 Accesări  

Pe data de 11 iunie 2024, s-a desfășurat ședința de monitorizare a proiectului de „Modernizarea stației de epurare a apelor uzate din orașul Căușeni, etapa II și construcția sistemului de canalizare în sectorul Căușenii Vechi”, unde au participat atât reprezentanți ai Agenției de Dezvoltare Regională Sud, Consiliului Raional Căușeni, antreprenor, cât și alte părți implicate la realizarea prezentului proiect. 

Vizita a presupus inspectarea teritoriului SEAU Căușeni și a rețelelor de canalizare. La etapa actuală, partea tehnologică privind stația de epurare este executată în proporție de 76 %, urmează pregătirea pentru testarea propriu-zisă a utilajelor pentru a putea beneficia de funcționalitatea acesteia. De asemenea s-a inițiat lucrările la platformele de nămol. Cea mai mare parte a lucrărilor prevăzute pentru anul curent sunt executate.

Valoarea totală a proiectului este de 71.173.061,33 MDL, din care 56.447.354,94 MDL (reprezentând 79,31%) provin din Fondul național pentru dezvoltare regională și locală (FNDRL), iar contribuția Consiliului Raional Căușeni este de 14.725.706,39 MDL (20,69%). Pentru anul curent au fost alocate 19 milioane lei din FNDRL și contribuția aplicantului. Mijloacele financiare alocate din Fond, la etapa actuală sunt valorificate în proporție de 100%.

Beneficiarii sunt 16 mii locuitori ai orașului Căușeni cu acces direct prin sistemul centralizat de canalizare la stația de epurare modernizată.

Obiectivele finale includ construcția unui bloc de tratare biologică cu o capacitate de 2500 m3/24h, ajungând la o capacitate totală instalată de 5000 m3/24h, construcția a 2 platforme de tratare a nămolului, amenajarea terenului și construcția drumului de acces, extinderea sistemului de canalizare în sectorul Căușenii Vechi al orașului Căușeni cu 10,4 km și construcția a 3 stații de pompare a apelor uzate.

Mai multe detalii despre proiect: aici