Prima   -  Presa   -  Noutăți - Pe data de 24 mai, în orașul Leova a avut loc o vizită de studiu a reprezentanților APL din Regiunea Sud, cu participarea reprezentanților ADR Sud și consultantului Biroulului de Cooperare Tehnică al Germaniei (GTZ).

Pe data de 24 mai, în orașul Leova a avut loc o vizită de studiu a reprezentanților APL din Regiunea Sud, cu participarea reprezentanților ADR Sud și consultantului Biroulului de Cooperare Tehnică al Germaniei (GTZ).

   
25.05.2010   2230 Accesări  

Întrunirea a avut drept scop studierea practicii implementării proiectelor de gestionare a deșeurilor, realizate în orașul Leova și orașul Cahul.

În cadrul ședinței a luat cuvîntul dierctorul ADR Sud, Maria Culeșov care a adresat un cuvînt de deschidere a întrunirii prin care a atras atenția asupra importanței preluării experienței acumulate de către unele raioane, ceea ce ar fi esențial pentru extinderea acestei practici pozitive asupra tuturor raioanelor din Regiunea Sud.

În continuare primarul orașului Leova,  Gheorghe Focșa a prezentat proiectul elaborat de către Primăria Leova  în anul 2007 și evoluția implementării acestui proiect, atrăgînd atenția asupra aspectelor pozitive a acestui proiect, dar și unele aspecte care trebuiesc evitate. De asemenea a fost prezentat mecanismul colectării selective a deșeurilor pe raza întregului oraș, fiind prezentate imagini a acestui proces.

De asemenea în cadrul ședinței date a fost prezentat de către d-na Maria Ajder, reprezentantul ”Info-Media Centru”  din raionul Cahul,  proiectul  realizat de curînd în orașul Cahul, ce ține de colectarea selectivă a deșeurilor, precum și importanța campaniei de informare și sensibilizare a societății, care a avut un impact foarte pozitiv.

La finele prezentărilor a fost efectuat un studiu comparativ care a scos în evidență părțile slabe și părțile tari ale acestor proiecte, dar și necesitatea extinderii proiectelor  asupra întregii Regiuni Sud.
De asemenea au fost vizitate centrul de reciclare a deșeurilor, precum și depozitul de colectare a deșeurilor solide din orașul Leova.

În urma vizitei de lucru reprezentanții mai multor APL, precum și reprezentanți ai întreprinderilor municipale din regiune și-au exprimat dorința de a încheia parteneriate de colaborare, în scopul implementării a asemenea practici și în raioanele lor.