Prima   -  Presa   -  Noutăți - Vizita oficialităților din partea Departamentului pentru Dezvoltarea Internațională a Guvernului Regatului Marii Britanii (DFID) in Regiunea Sud.

Vizita oficialităților din partea Departamentului pentru Dezvoltarea Internațională a Guvernului Regatului Marii Britanii (DFID) in Regiunea Sud.

   
15.07.2010   2089 Accesări  

La data de 14 iulie 2010 la ADR Sud a avut loc o vizită a oficialităților din partea Departamentului pentru Dezvoltarea Internațională a Guvernului Regatului Marii Britanii (DFID). Scopul delegației a fost evaluarea cursului reformelor în domeniul dezvoltării regionale precum și mersul instituționalizării Agenției de Dezvoltare Regională ca structură care implementează politica de dezvoltare regională în Republica Moldova.

 

Membrii delegației au fost interesați de succesele înregistrate de către ADR în cursul activităților sale dar și de provocările care stau în fața ADR-ului. Directorul  ADR Sud, doamna Maria CULEȘOV a făcut o trecere în revistă a rezultatelor semnificative obținute pe parcursul activității ADR Sud și anume: aprobarea Strategiei de Dezvoltare Regională Sud, deschiderea oficială a Agenției de Dezvoltare Regională Sud la care a participat și prim-mistrul Republicii Moldova, d-l Vladimir FILAT, lansarea Apelului de propuneri de proiecte, instruiri în teritoriu cu privire la Instrucțiunea pentru utilizatori, colectarea propunerilor de proiecte și  verificarea administrativă a acestora, crearea de parteneriate la nivel de APL 1 și 2.

 

Cît privește provocările, directorul ADR a menționat că una din cele mai mari încercări cu care se va confrunta ADR în perioada imediat următoare este implementarea proiectelor care vor fi selectate pentru finanțare din FNDR pentru anul 2010.

Un subiect aparte al întîlnirii a vizat acticitățile ulterioare ale ADR. În acest context oficalii din Marea Britanie s-au interesat de proiectele parvenite către ADR și au avut ocazia să discute cu  reprezentanți ai APL de nivel 1 și 2 din Cimișlia care au depus proiecte în cadrul Apelului. Reprezentanții Consiliului Raional Cimișlia au facut o succintă prezentare a proiectului "Incubatorul de afaceri" iar reprezentanții primăriei or. Cimișlia au prezentat proiectul "Reparația capitală a sistemului de canalizare, stațiilor de pompare și a stației de purificare din or. Cimișlia. Construcția sistemelor de canalizare, stațiilor de pompare și reconstrucția sistemelor de aprovizionare cu apă a satului Ecaterinovca".  Directorul ADR Sud a făcut o succintă prezentare a celor trei proiecte propuse de către Agenție spre finanțare din Fondul Național de Dezvoltare Regională  și anume:

1.Eficientizarea managementului deșeurilor menajere solide în Regiunea de Dezvoltare Sud.

2.Evaluarea fezabilității unei rețele de parcuri industriale în Regiunea de Dezvoltare Sud.

3.Valul lui Traian - un traseu comun de promovare a locațiilor pentru investiții și turism în    regiunea Sud.

Reprezentanții DFID au dorit să afle care vor fi modalitățile de asigurare a durabilității proiectelor după realizarea lor. La acest compartiment reprezentanții proiectelor au menționat că deja la etapa de scriere a proiectelor au fost prevăzute activități concrete care vor asigura durabilitatea acestora. Pe parcursul implementării proiectelor aceste activități vor fi materializate într-un plan de durabiluate care va prevedea responsabilități clare și resurse concrete pentru asigurarea durabilității proiectului implementat.

În finalul întîlnirii a fost efectuată  o vizită  la locul realizării proiectului "Incubatorul de afaceri" din orașul Cimișlia. Membrii delegației au remarcat necesitatea și utilitatea unui astfel de proiect în or. Cimișlia.

Reprezentanții DFID au apreciat înalt succesele obținute de către  ADR Sud în implementarea politicii de dezvoltare regională din Republica Moldova.