Prima   -  Proiecte de dezvoltare regională   -  Noutățile proiectelor in derulare   -  Proiecte finanțate din sursele GIZ   -  Arhivă - Modernizarea serviciilor comunale în Republica Moldova

Modernizarea serviciilor comunale în Republica Moldova

   
15.08.2011    

Denumirea: Modernizarea serviciilor comunale în Republica Moldova

Durata proiectului: 5ani divizat în 2 etape: (I: 1.2010-06.2012; II: 07.2012-12.2014)  

Bugetul  proiectului prevede pînă la 3 Mil. Euro pentru etapa curentă 

Partenerii proiectului sunt: Ministerul Construcțiilor și Dezvoltării Regionale, Fondul Regional de Dezvoltare Regională, Agenții de Dezvoltare  Regională, localități, orașe și administrația raioanelor.

Beneficiarii proiectului : 9-12 localități rurale selectate din regiunile de Nord, Centru și Sud .

Obiectivul proiectului: îmbunătățirea condițiilor de furnizare de servicii publice locale în comunele selectate în țară.

Descrierea proiectului:
Consultanța pe termen lung și  suport pentru localitățile selectate și administrațiile publice locale în regiunile nord, centru și sud ale țării, în următoarele domenii:

  •  
    • Planificarea integrata si participativa a bugetului, cu o atenție specială la inițiativile menite să îmbunătățească accesul femeilor la serviciile comunale .
    • Acordarea suportului  în elaborarea proiectelor.
    • Cerere de ofertă, supravegherea și controlul investițiilor în infrastructură bazată pe conceptele de utilizare și de întreținere.
    • Cooperarea eficientă și eficace  între localităti, raioane, Agențiile  de  Dezvoltare Regională  și Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcții .
    • Consultarea precum si instruirea a funcționarilor administrației publice locale.
    • Identificarea și diseminarea/raspindirea  abordărilor inovatoare în colaborare cu Asociatiile Comunale.
    • Cofinanțarea investițiilor în infrastructură  cu prioritate în domeniul aprovizionării cu apă, canalizare,  îmbunătățirea eficienței  energetice  în clădirile publice, administrarea deșeurilor.

Sediul întreprinderii municipale ,,Apă - Canal" Cahul va fi renovat și reutilat în cadrul proiectului. Instituția este beneficiar în urma implementării proiectului-pilot ,,Îmbunătățirea managementului operațional prestatorului de serviciu ,,Apă - Canal" Cahul" parte a  proiectului ,,Modernizarea serviciilor Publice Locale în Republica Moldova" implementat cu suportul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).
Proiectul-Pilot  ,,Îmbunătățirea managementului operațional prestatorului de serviciu ,,Apă - Canal" Cahul este finanțat din fondurile adiționale ale GIZ Moldova și prevede reparația blocurilor dispecerat și cel ingineresc, reutilarea acestora prin procurarea de mobilier, echipament IT, echipamente de protecție pentru angajați. De asemenea, proiectul mai prevede procurarea de echipamente speciale: mașină de intervenție și avarii, mașină de asenizare și mini-excavator.
Proiectul este implementat de Agenția de Dezvoltare Regională Sud cu suportul GIZ Moldova, costul total ajungând la 3555427.5 lei. În prezent lucrările de reparație au fost efectuate în proporție de 52% urmând ca până la finele anului să fie finalizate.
Întreprinderea municipală ,,Apă-Canal" Cahul urmează să devină instituție model, tehnicile de prestare a serviciilor publice putând fi prealuate de toate instituțiile de profil din țară. Activitățile realizate vin să susțină procesul de regionalizare a serviciului de alimentare cu apă și canalizare.

-----------------------------------------------------------------------

ETAPE ALE IMPLEMENTÄ‚RII:

GALERIE FOTO / GALERIE VIDEO