Prima   -  Explorați Regiunea Sud   -  Muzee și monumente istorice - Casa-muzeu ”Alexei Mateevici„

Casa-muzeu ”Alexei Mateevici„

   
20.08.2015   6295 Accesări  

Casa-muzeu a scriitorului și poetului Alexei Mateevici este situată în satul Zaim, Căușeni. Ea a fost fondată în 1988 pentru a comemora centenarul poetului. Deschiderea oficială, a casei-muzeu a avut loc 26 martie 1988 la 100 de ani de la ziua nașteri a lui Alexei Mateevici. Clădirea în care se află muzeul a fost construită de tatăl poetului, preotul Mihail Mateevici. În 1990, în curtea muzeului a fost ridicat monumentul poetului. Pe partea din față a muzeului este plasată o placă cu imaginea poetului.

  

Muzeul are șase săli care arată atmosfera timpului trecut prin picturi, sculpturi, obiecte de uz casnic și documente, o bibliotecă de cărți rare și mobilier de epocă. Astfel, muzeul este alcătuit din trei expoziții permanente: sala cu bust, sala „Eu cânt" și sala „Limba noastră" și, respectiv, trei camere memoriale: camera părinților, camera copiilor și biblioteca familiei Mateevici. Într-una din sălile muzeului se găsește „Masa Tăcerii", unde este depozitată țărâna de pe mormintele clasicilor literaturii române Mihai Eminescu, I. L. Caragiale, George Coșbuc, Mihail Sadoveanu, precum și de pe mormintele părinților lui Alexei Mateevici.

Muzeul deține mai mult de 7000 de articole, fotografii și obiecte personale. Deși poetul a murit la vârsta fragedă de 29 ani, el a lăsat o moștenire literară impresionantă: un set de traduceri și lucrări documentare despre istoria și dezvoltarea creștinismului în R. Moldova, precum și o colecție de poeme care au fost publicate după moartea sa.

În fiecare an, în perioada 16-30 martie, în satul Zaim se desfășoară „Zilele Naționale Mateevici", iar pe parcursul anului se organizează concursuri literare și conferințe științifice.