Prima   -  Explorați Regiunea Sud   -  Muzee și monumente istorice - ”Muzeul pîinii" - exponatele din care se gustă

”Muzeul pîinii" - exponatele din care se gustă

   
20.08.2015   1878 Accesări  

„Muzeul pâinii", se află în centrul satului Văleni, r-ul. Cahul. Oferă vizitatorilor posibilitatea nu doar de a vedea și gusta pâinea care se face la brutăria din sat dar și să afle despre tradițiile locului, având parte de un program artistic cu Bunica de la Văleni. 

Muzeul pâinii, amenajat în stil tradițional  așteaptă orice oaspete cu pâinea pe masă. Doar aici poți vedea atâtea feluri de pâine. Gospodina-ghid, îmbrăcată în haine tradiționale demonstrează cele 18 feluri de pâine, vorbind despre rolul și importanța fiecăreia din ele la diferite sărbători.

Covrigi, colaci mari și mici, porumbei din aluat- doar o mică parte din aceste exponate a muzeului uncial.

 
Autorul ideii sa înființeze muzeul este Vera Caminscaia, care are propria sa brutărie. Decizia de a înființa un muzeu de pâine a fost făcută de Vera, după ce pâinea ei, a cîștigat un premiu la concursul internațional. Bucătarii la brutăriea Verei Caminschi,  lucrează după rețetele tradiționale, fără a folosi suplimente. Exponatele sunt stocate în muzeu pe tot parcursul anului.

Afară de pîinea gustoasă, vizitatorii muzeului pot asista la ceremonii tradiționale, la improvizarea unei nunți moldovenești.