Prima   -  Ghid turistic al RDS   -  Ghid turistic al Regiunii de Dezvoltare Sud

Ghidul turistic al Regiunii de Dezvoltare Sud

   

Regiunea de Dezvoltare Sud (RDS) este situată în partea de Sud şi Sud - Est a ţării. La hotarul de Sud - Vest regiunea se învecinează cu România, iar la hotarul de Sud - Est - cu Ucraina. Suprafaţa regiunii este de 7379 km² sau 24,2% din suprafaţa totală a ţării. Populația regiunii este de 536 mii locuitori sau 15 % din populația țării.

Parte componentă a RDS sunt 8 raioane: Basarabeasca, Cahul, Cantemir, Căuşeni, Cimişlia, Leova, Ştefan Vodă și Taraclia. Majoritatea raioanelor din RDS sunt părţi componente în cadrul a două euroregiuni: „Dunărea de Jos" şi „Siret - Prut - Nistru". Centrul administrativ al RDS este orașul Cimișlia, situat la o distanță de 65 km de capitala țării, Chișinău.

RDS este deosebită prin monumente naturale, arhitecturale și culturale, care completează șirul obiectivelor turistice existente în Republica Moldova:

Conacul Purcari - este situat într-o zona pitorească, în sud-estul țării, la doar 50 km de la țărmul Mării Negre. Aici se află legendarele beciuri, rămase neschimbate din 1827, care păstrează o parte a patrimoniului național - renumita colecție de vinuri de Purcari. Turul podgoriilor Purcari, nu lasă pe nimeni indiferent - aerul proaspăt, briza Mării Negre şi viţă de vie cultivată in baza celor mai stricte canoane ale viticulturii franceze, dezvăluie secretele vinurilor de Purcari.

Biserica Adormirii Maicii Domnului din Căușeni - datează din secolul XVI și este singura din Moldova care are picturi murale. Este un monument unic în spațiul est-carpatic prin amplasarea sa sub nivelul solului (biserică semi-îngropată). Picturile murale din interior, care fac celebritate bisericii, reprezintă ultima etapă în dezvoltarea frescei medievale în Moldova. În iconografie se simte influenţa artei bizantine. Construcția dată este înscrisă în Fondul Mondial al Monumentelor (World Monuments Fund).

Rezervația Naturală "Lacurile Prutului de Jos" - amplasată în partea de sud-vest a Republicii Moldova, între oraşul Cahul şi satul Giurgiuleşti în partea inferioară a luncii fluviului Prut, ce serveşte ca hotar de vest al zonei şi în acelaşi timp reprezintă hotarul de stat între Republica Moldova şi România. În această zonă sunt amplasate cele mai mari lacuri naturale din Moldova - Beleu şi Manta. Lacurile Beleu şi Manta reprezintă ecosisteme unice pentru Europa de Sud - Est.

Stațiunea balneo - climaterică "Nufărul Alb" - principalul obiect turistic al orașului Cahul, construit în baza unui izvor de apă minerală care se deosebeşte prin conţinutul înalt de brom şi iod şi se aplică la tratarea bolilor sistemului nervos, cardio-vascular, aparatului locomotor şi bolilor de piele. Staţiunea reprezintă un centru modern de recuperare a sănătăţii şi dispune de o clinica, complex hotelier, un bloc de alimentare şi obiecte social-artistice.

Comunitatea bulgarilor din raionul Taraclia - Raionul Taraclia este centrul istoric al minorităţii bulgare din Republica Moldova. Aici locuiesc 75% din numărul total al bulgarilor din Republica Moldova. Raionul Taraclia a devenit un centru de păstrare și promovare a limbii, culturii și tradițiilor bulgare.

Deși nu este parte componentă a Regiunii de Dezvoltare Sud, interes pentru vizitatorii regiunii poate prezenta și Unitatea Teritorial - Administrativă Gagauz Yeri (UTAG, ), poziționată geografic în interiorul RDS. Aici locuiesc compact etnicii găgăuzi, o entitate cultural-istorică deosebită, urmaşii turcilor selgiucizi stabiliţi în Dobrogea. Centrul administrativ al autonomiei este orașul Comrat, care se află la 90 km distanță de Chișinău. RDS poate să intereseze vizitatorii nu numai prin rezervațiile naturale nemaipomenite, valorile cultural artistice deosebite, tradițiile bogate și ospitalitatea băștinașilor de la sudul Moldovei, dar și prin deschiderea autorităților publice, a antreprenorilor din regiune pentru investiții și cooperare în diverse domenii. Vă invităm să vizitați Regiunea de Dezvoltare Sud! 

Explorați Regiunea de Dezvoltare Sud, vizitați orașele și satele în egală măsură, bucurați-vă de cele mai frumoase localități pe care le oferă, priveliștile incredibil de frumoase asupra podgoriilor, dealurilor, văilor și colinelor.

Peisajele mioritice, frumusețea naturală, bucătăria regională, vinurile de renume mondial, oamenii cu o nestăvilită poftă de viață, toate vă așteaptă aici  — în Regiunea de Dezvoltare Sud.

Ghid_turistic_RDS.pdf